Wednesday, December 17, 2014
Tuesday, October 28, 2014
Προβλήματα Συμπεριφοράς & Σχολική Βία: φαινόμενα που παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις;
Προβλήματα Συμπεριφοράς & Σχολική Βία. Τα αυξανόμενα προβλήματα συμπεριφοράς, η επιθετικότητα και η βία αποτελούν μια ανησυχητική πραγματικότητα στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον. Οι ψυχολόγοι καταγράφουν σε έρευνες και από την κλινική τους εμπειρία ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια καταγεγραμμένη άνοδος των προβλημάτων συμπεριφοράς στους μαθητές. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχει μια αύξηση των ποσοστών του εκφοβισμού και της θυματοποίησης που καταγράφονται στα ελληνικά σχολεία. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού και της θυματοποίησης είναι υπαρκτό με το ποσοστό των παιδιών που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού σχεδόν στο 10% του μαθητικού πληθυσμού (Ματσόπουλος, 2009).
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κανονική τάξη (Πολυχρονοπούλου, 1995) για να καταγραφεί το είδος και η συχνότητα των προβλημάτων συμπεριφοράς που αντιμετωπίζει ο Έλληνας δάσκαλος, βρέθηκε ότι το 9% των μαθητών παρουσίαζε:
Α) Συμπτώματα Εξωστρεφούς Συμπεριφοράς που διαταράσσουν το σχολικό πρόγραμμα
Β) Συμπτώματα Αναστολής, Ανασφάλειας και Απόσυρσης όχι σε έντονο βαθμό
Γ) Μαθησιακές Δυσκολίες σε Ανάγνωση, Γραφή, Ορθογραφία και Αριθμητική
Δ) Συμπτώματα Σοβαρών Συναισθηματικών Διαταραχών
Ατομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση προβλημάτων συμπεριφοράς και σχολικής βίας είναι (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.):
Τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών
Τα χαρακτηριστικά του οικογενειακού περιβάλλοντος
Οι διάφορες πλευρές του σχολικού περιβάλλοντος
Το ψυχολογικό κλίμα του σχολείου
Οι στάσεις των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών απέναντι στη βία
Ο τρόπος προβολής της βίας από τα μέσα ενημέρωσης
Κοινωνικά προβλήματα που ενισχύουν αντικοινωνικές συμπεριφορές
Κατά τον Olweus, ο οποίος άρχισε να μελετά τη σχολική βία από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ασκείται σε κάποιο μαθητή σχολική βία όταν δέχεται συχνά και συστηματικά αρνητικές συμπεριφορές από έναν ή περισσότερους συμμαθητές του.
Αρνητικές συμπεριφορές μπορεί να είναι (Κανδαράκης 2004):
Χτυπήματα και πρόκληση τραυματισμών
Κοροϊδίες, Χειρονομίες, Ειρωνείες και Προσβολές
Καταστροφή προσωπικών αντικειμένων
Σκόπιμος αποκλεισμός και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες
Φραστικές επιθέσεις και απειλές
Σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση
Σε έρευνα που έγινε στην Αγγλία (Whitney & Smith, 1991) βρέθηκε ότι το 27% των μαθητών του δημοτικού και 10% των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης υπήρξαν θύματα για περισσότερες από μία ή δύο φορές σε διάστημα περίπου τριών μηνών.
Στην Ελλάδα, 10-15% των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών βίας, ενώ το 5% είναι μαθητές που ασκούν βία. Τα αγόρια εμπλέκονται στο θέμα σχολικής βίας και γίνονται θύτες ή θύματα συχνότερα από τα κορίτσια. Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας εκδηλώνονται περισσότερο στο δημοτικό και γυμνάσιο, ενώ μειώνονται στο λύκειο.
Για τη μείωση των προβλημάτων συμπεριφοράς και βίας στα σχολεία θα πρέπει (Ματσόπουλος, 2009):
Να υπάρξουν καλά εκπαιδευμένοι παιδαγωγοί.
Να υπάρξει αποτελεσματική εκπαιδευτική ηγεσία.
Να παρέχεται υψηλής ποιότητας διδασκαλία.
Να εμπλέκονται οργανωμένα και συστηματικά οι γονείς.
Να υπάρξει μια γενικότερη φιλοσοφία για την αλλαγή του σχολείου και του κλίματος που κυριαρχεί σε αυτό με στοχευμένες παρεμβάσεις στα αίτια του προβλήματος και όχι στα συμπτώματα που συνήθως είναι η επιφάνεια των προβληματικών συμπεριφορών.
Να μην αγνοούνται οι ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Σχολικοί ψυχολόγοι και ειδικοί επιστήμονες να υπάρξουν στα δημόσια σχολεία, οι οποίοι θα μπορούν να βοηθούν τα μέγιστα στο να κατανοηθούν οι ψυχολογικές διαδικασίες της αποτελεσματικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές με καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Στόχος των εκπαιδευτικών συστημάτων να είναι η πρόληψη, δηλαδή τα εκπαιδευτικά συστήματα να δρουν πριν εμφανιστούν τα διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς, μάθησης, και προτού ακόμα εξελιχθούν σε σοβαρότερα προβλήματα βίας και επιθετικότητας. Για παράδειγμα, ένα παιδί με Μαθησιακές Δυσκολίες αν δεν υποστηριχθεί αποτελεσματικά είναι ένας «καλός υποψήφιος» προβληματικών συμπεριφορών. Η έγκαιρη και ουσιαστική στήριξη αυτού του μαθητή αποτελεί πρόληψη των προβληματικών συμπεριφορών.
Να δίνονται ξεκάθαροι κανόνες για την αποδεκτή συμπεριφορά και συνέπειες για την προβληματική συμπεριφορά βασισμένες σε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία για την τροποποίηση της συμπεριφοράς των μαθητών.
Να υπάρξει θετικό κλίμα στο σχολείο με συνεργατική ατμόσφαιρα, ισότητα και δικαιοσύνη, τάξη και πειθαρχία, γονεϊκή συμπλοκή, αφοσίωση των διδασκόντων στην εξέλιξη των μαθητών, φροντίδα και ευαισθησία, καλές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.
Πηγές
Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (2008). Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός. Αιτίες, επιπτώσεις, αντιμετώπιση. Ανακτήθηκε από http://www.epsype.gr/images/gia_ekpaideutikous.pdf
Κανδαράκης, Α (2004). Συνυπάρχουν οι Μαθησιακές Δυσκολίες με τα προβλήματα συμπεριφοράς; Θεωρητική διερεύνηση – Πρακτική Αντιμετώπιση. Αθήνα: Σαββάλας.
Ματσόπουλος, Α. (2009). Επιθετικότητα και βία στα σχολεία: στρατηγικές αντιμετώπισης. Ανακτήθηκε από http://old.law.uoa.gr/crime-research/via-schools.pdf
Πολυχρονοπούλου, Σ. (1995). Παιδιά και Έφηβοι με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες. Αθήνα.
Tuesday, October 21, 2014
Τι μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας ,για τo θυμούνται παντοτινά!
Η παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι γεμάτη από εκατομμύρια γλυκές αναμνήσεις, περιβαλλόμενη από οικογένεια, φίλους και ανθρώπους που κατανοούν τι είναι η αγάπη. Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να βοηθήσει να δημιουργηθούν γλυκές αναμνήσεις, που τα παιδιά μας θα θυμούνται ΠΑΝΤΑ!
1. Διαβάστε τους!
«Οι σελίδες ενός βιβλίου, είναι ένα υπέροχο μέρος για να βρίσκεσαι»
Είναι υπέροχο να διαβάζεις ΜΕ ένα παιδί, αλλά είναι μαγικό να διαβάζεις ΣΕ ένα παιδί! Τα βιβλία δημιουργούν έναν κόσμο που οποιοσδήποτε τα διαβάζει γίνεται κομμάτι του. Χωρίς να έχει σημασία η ηλικία του παιδιού, διάβασέ του, διάβασέ της, διάβασε μαζί τους! Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου, με διάβαζαν πάντα»!
2. Ακούστε τα!
«Ακούστε προσεκτικά οτιδήποτε θέλουν να σας πουν τα παιδιά σας. Αν δεν ακούσετε τα ασήμαντα πράγματα τώρα που είναι μικρά, δε θα σας πουν τα σημαντικά πράγματα όταν είναι μεγάλα, γιατί για τα παιδιά, όλα όσα είχαν να σας πουν ήταν σημαντικά»
Στον πολυάσχολο και τρελό μας κόσμο, είναι πολύ εύκολο να πεις «περίμενε ένα λεπτό». Στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μόνο ένα λεπτό. Μερικές φορές το λεπτό της αναμονής κρατάει τόσο πολύ που δεν τελειώνει ποτέ. Μερικές φορές όταν είμαστε επιτέλους έτοιμοι να ακούσουμε τα παιδιά μας, εκείνα δε θυμούνται τι ήθελαν να μας πουν. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές δε θέλουν να μοιραστούν μια σκέψη τους μαζί μας, αλλά μια στιγμή μαζί μας. Για τα παιδιά αυτό που έχουν να πουν δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι σημαντικό το να τα κάνετε προτεραιότητα.
Το κλειδί για να ακούσετε είναι ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ! Αντί να πούμε στα παιδιά μας «περίμενε ένα λεπτό» μπορούμε να πούμε σε οτιδήποτε κάνουμε εμείς «περίμενε ένα λεπτό». Η τηλεόραση δε θα πληγωθεί, ο υπολογιστής δε θα ξεχάσει και δεν θα του λείψεις του facebook ούτε εσύ ούτε εγώ… όμως τα παιδιά μας ΚΑΙ θα πληγωθούν ΚΑΙ θα ξεχάσουν ΚΑΙ θα τους λείψουμε! Ας κάνουμε αυτό το δώρο στα παιδιά μας! Ας τα αφήσουμε να μεγαλώσουν μιλώντας μας: «Οι γονείς μου πάντα άκουγαν ό,τι ήθελα να τους πω»!
3. Αγκαλιάστε τα!
«Οι αγκαλιές εφευρέθηκαν για να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι τους αγαπάς χωρίς να χρειάζεται να το πεις»
Το θέμα είναι πως δεν έχει σημασία το πόσο μικροί ή μεγάλοι είμαστε. Μερικές φορές όλοι χρειαζόμαστε μία αγκαλιά! Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, για μερικά από αυτά μια μεγάλη αγκαλιά είναι καλοδεχούμενη για κάποια άλλα μια μικρή αγκαλιά είναι αρκετή! Το σημαντικό είναι να μην χάνουμε τις στιγμές που η στοργή είναι απαραίτητη. Οι αγκαλιές είναι ένα σύμβολο όχι μόνο αγάπης αλλά ασφάλειας χαράς και προστασίας. Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πάντα ήξεραν πότε χρειαζόμουν μία αγκαλιά»!
4. Να έχετε οικογενειακές παραδόσεις!
«Μερικές φορές τα πιο συνηθισμένα πράγματα, μπορεί να γίνουν εντελώς ξεχωριστά, κάνοντάς τα με τους κατάλληλους ανθρώπους»
Μια από τις δικές μας αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις είναι η «νύχτα κινηματογράφου». Τις περισσότερες φορές είναι την Παρασκευή. Φτιάχνουμε ποπκόρν, δεν τρώμε τίποτα υγιεινό και κοιτάζουμε την ταινία όλοι μαζί σαν οικογένεια! Είναι περισσότερο από μία ταινία στην πραγματικότητα! Είναι η στιγμή που χτίζεται μια παράδοση, είναι η στιγμή που γελάμε, που μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι την ίδια κουβέρτα! Γινόμαστε η οικογένεια που για δύο ώρες δε μοιραζόμαστε μόνο τον ίδιο χώρο αλλά δημιουργούμε και τις ίδιες αναμνήσεις! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένεια μου κάναμε αυτό και εκείνο και το άλλο»…
5. Να τρώτε μαζί
«Το να κάθομαι δίπλα σου κάνοντας απολύτως τίποτα, είναι απολύτως τα πάντα για εμένα»
Ας κατανοήσετε το πόσο μεγάλη ευλογία το παιδί να τρώει με την οικογένειά του! Ο χρόνος τρέχει. Το να μαγειρεύεις είναι πολυτέλεια σε πολλούς από εμάς εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Το να καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι μερικές φορές είναι μια τεράστια πρόκληση λόγω του ότι είμαστε πολυάσχολοι με διαφορετικά πράγματα. Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά μας τρώνε σάντουιτς ή δημητριακά με γάλα ή κάποια νόστιμη σπιτική συνταγή. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι η ανάμνηση του ότι τρώμε όλοι μαζί.
Για άλλους μπορεί να είναι το πρωινό, για άλλους το μεσημεριανό ή το βραδινό. Είναι η τέλεια στιγμή για να μιλήσουμε να σχεδιάσουμε να ξεκουραστούμε να φάμε και να καθαρίσουμε όλοι μαζί! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μας τρώγαμε όλοι μαζί»!
6. Να είναι το αγαπημένο σας!
«Είσαι ευγενικό, είσαι έξυπνο, είσαι σημαντικό»
Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον αγαπημένο μας γιο ή την αγαπημένη μας κόρη μεταξύ των παιδιών μας αλλά είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να νιώθει ιδιαίτερο με κάθε ξεχωριστό τρόπο! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μας ήμασταν τα αγαπημένα των γονιών μας»!
7. Γιορτάστε!
«Το ότι δε μοιάζεις με τα άλλα χρώματα στο κουτί, δε σημαίνει πως δε μπορείς να ζωγραφίσεις τις ομορφότερες εικόνες! Μην παραιτηθείς ποτέ! Είσαι απλά υπέροχος»
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Τα επιτεύγματά τους είναι διαφορετικά. Κάποια από αυτά στην ηλικία των 6 μπορεί να διαβάζουν καλύτερα από κάποια στην ηλικία των 9 χρόνων. Μερικά από αυτά θα είναι τέλεια στα σπορ ενώ κάποια άλλα θα έχουν αλλεργία στην μπάλα. Μερικά από τα παιδιά θα είναι εξαιρετικοί μαθητές, ενώ άλλα θα θέλουν ενισχυτική διδασκαλία. Όπως και να’χει κάθε παιδί έχει μια διαφορετική ικανότητα αλλά ΚΑΘΕ παιδί χρειάζεται να νιώθει επιτυχημένο, Δεν έχει σημασία το κατόρθωμά του. Ο πανηγυρισμός πρέπει να είναι ίσος. Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πίστευαν σε εμένα, ήταν οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μου. Πάντα μου έλεγαν πόσο περήφανοι ήταν για εμένα»!
8. Παίξτε!
«Δεν σταματάς να παίζεις επειδή γερνάς, γερνάς επειδή σταματάς να παίζεις»
Τα παιδιά έχουν από τη φύση τους παιχνιδιάρικες ψυχές! Παρέχοντας ένα περιβάλλον όπου η οικογένεια παίζει και διασκεδάζει μαζί, δεν είναι απλά πιθανό να συμβαίνει. Για εμάς «ΠΡΕΠΕΙ» να συμβαίνει! Βρείτε κάτι που η οικογένειά σας θα απολαύσει: Επιτραπέζια παιχνίδια, πεζοπορία, camping, αθλήματα, ποδηλασία, διάβασμα, ταινίες… Οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να παρέχει μια ποιοτική και διασκεδαστική οικογενειακή στιγμή, η οποία θα γίνει μια ανάμνηση και δε θα ξεχαστεί ποτέ από τα παιδιά μας! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μου περνούσαμε χρόνο μαζί, περνούσαμε καλά, παίζαμε όλοι μαζί»!
9. Να Θυμάστε!
«Ωχ!!! Σήμερα ήταν αυτό»; Ναι είχα πάει εκεί και είχα κάνει αυτό!
Οι ζωές των παιδιών μας είναι φτιαγμένες από μικρές στιγμές! Αυτές οι στιγμές πολλές φορές συνοδεύονται από κάποια γεγονότα: Σχολικές γιορτές, γενέθλια, διοργανώσεις, αθλητικές συμμετοχές, συναντήσεις γονέων δασκάλων. Αυτές οι στιγμές είναι ιδιαίτερες για εκείνα κυρίως επειδή πιστεύουν πως είναι σημαντικές και για εμάς. Όταν θυμόμαστε αυτές τις στιγμές με το να παραβρισκόμαστε, με το να τα φωτογραφίζουμε υπερήφανοι, τα κάνουμε να εξιτάρονται όταν δουν ότι θυμόμαστε. Δεν ξεχνούν ΠΟΤΕ! Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου ήταν ΠΑΝΤΑ εκεί για εμένα»!
10. Αγαπάτε τα!
«Αγάπη μόνο»
Δε μπορούμε να λέμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε και μετά να τον αγνοούμε! Δε μπορούμε να πούμε ότι τον αγαπάμε και μετά να τον παραμελούμε.
Όταν αγαπάμε ΤΟ ΛΕΜΕ
Όταν αγαπάμε ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ
Όταν αγαπάμε ανυψώνουμε αυτούς που μας περιβάλλουν! Δεν τους γκρεμίζουμε!
Όταν αγαπάμε προσφέρουμε καθοδήγηση και επιβεβαίωση αντί για κριτική και ψευδο-αφοσίωση!
Όταν αγαπάμε ένα παιδί χτίζουμε τον χαρακτήρα του, ευχόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο!
Τα κάνουμε να αισθάνονται μοναδικά τα εμπνέουμε να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητές τους
Τα καθοδηγούμε, τα διδάσκουμε και μαθαίνουμε απο αυτά!
Τα ευχαριστούμε και προσευχόμαστε γι’αυτά!
πηγή:motherblog.gr
Monday, October 6, 2014
Dimitris Primalis’ Top 10 Teaching Books
Dimitris Primalis is an EFL teacher based in Greece. He has a regular column in the BELTA Bulletin and his articles and posts have been published, among others, in the IATEFL Voices, ELT News and Microsoft Partners in Learning Blog. He is particularly interested in integrating learning technology into the syllabus and was last year’s IATEFL Learning Technologies SIG scholarship winner. You can read more about him here.
Ten books that shaped my teaching
by Dimitris Primalis
A teacher’s development is definitely shaped by ELT methodology books. But being Greek and in favour of a holistic approach to education, I was tempted to include a few other books that have given me the opportunity to see the world from a different perspective.
1. Antigone by Sophocles
A humanistic approach to life expressed through a woman’s fight to protect the body of her dead brother from the king’s fury and save his dignity. Despite being written 2.500 years ago, it clearly illustrates human effort to overcome petty feelings and respect values and principles. I read it as a high school student and it shaped my life- both professional and personal- urging me to fight for what I believe is right.
2. Getting to yes by Roger Fisher and William Uri
Ever found yourself at staff room, proposing a project you have been working for a long time and getting a flat “No” for an answer – even if you are convinced it is the ideal solution? This book will help you understand why your proposal went down the drain and how you can earn your way to forging a deal – a skill extremely useful to front line educators who wish to introduce change in class.
3. Education Learning Training in a Digital Society by George Drivas
An ideal introduction to learning technologies from an educator who led a velvet revolution in his department by introducing and integrating effectively technology into the daily syllabus .
4. Drive by Daniel Pink
Motivation is always sought after by most teachers and Directors of Studies both in class and the staff room. Though not related to the ELT field, it will give you a glimpse of how people are motivated and why teachers work so hard without being paid enough.
5. Advanced/Intermediate Communication Games by Jill Hadfield
Thinking outside the box activities at a time when the term had not even been coined, it helped me and my students escape from the daily routine and mechanistic drilling and gap fill exercises while developing their FL skills.
6. Headway Upper Intermediate Pronunciation by Bill Bowler, Sarah Cunningham, John and Liz Soars
Clear cut models, engaging activities. I spent several hours listening over again to its cassettes while driving. A valuable tool to raise awareness and help learners and teachers improve their pronunciation
7. Implementing the Lexical Approach by Michael Lewis
As a non-native EFL teacher I have always looked for ways to help my students avoid translating word for word from L1 and help them build their confidence in speaking and writing skills. The books is full of practical ideas that have helped dozens of my students to become lexically richer.
8. Digital Literacies by Nicky Hockly, Gavin Dudeney and Mark Pegrum A very good framework for the changing landscape in education in a global environment.
9. The practice of English Language Teaching by Jeremy Harmer
The “bible” of ELT for the vast majority of novice teachers. The kind of book you never lend because you never get it back. I have bought it three times so far and I still could not find it in my bookcase while writing this list.
10. Visual Impact by David A. Hill
Long before computers, facebook and interactive whiteboards became an integral part of the classroom, the book gave many practical ideas to make the most of the visual elements and paralinguistic features in order to motivate learners and activate their schematic knowledge.
- See more at: http://tdsig.org/2014/10/dimitris-primalis-top-10-teaching-books/#sthash.XGoQqgY8.BgHG3TY1.dpuf
Ten books that shaped my teaching
by Dimitris Primalis
A teacher’s development is definitely shaped by ELT methodology books. But being Greek and in favour of a holistic approach to education, I was tempted to include a few other books that have given me the opportunity to see the world from a different perspective.
1. Antigone by Sophocles
A humanistic approach to life expressed through a woman’s fight to protect the body of her dead brother from the king’s fury and save his dignity. Despite being written 2.500 years ago, it clearly illustrates human effort to overcome petty feelings and respect values and principles. I read it as a high school student and it shaped my life- both professional and personal- urging me to fight for what I believe is right.
2. Getting to yes by Roger Fisher and William Uri
Ever found yourself at staff room, proposing a project you have been working for a long time and getting a flat “No” for an answer – even if you are convinced it is the ideal solution? This book will help you understand why your proposal went down the drain and how you can earn your way to forging a deal – a skill extremely useful to front line educators who wish to introduce change in class.
3. Education Learning Training in a Digital Society by George Drivas
An ideal introduction to learning technologies from an educator who led a velvet revolution in his department by introducing and integrating effectively technology into the daily syllabus .
4. Drive by Daniel Pink
Motivation is always sought after by most teachers and Directors of Studies both in class and the staff room. Though not related to the ELT field, it will give you a glimpse of how people are motivated and why teachers work so hard without being paid enough.
5. Advanced/Intermediate Communication Games by Jill Hadfield
Thinking outside the box activities at a time when the term had not even been coined, it helped me and my students escape from the daily routine and mechanistic drilling and gap fill exercises while developing their FL skills.
6. Headway Upper Intermediate Pronunciation by Bill Bowler, Sarah Cunningham, John and Liz Soars
Clear cut models, engaging activities. I spent several hours listening over again to its cassettes while driving. A valuable tool to raise awareness and help learners and teachers improve their pronunciation
7. Implementing the Lexical Approach by Michael Lewis
As a non-native EFL teacher I have always looked for ways to help my students avoid translating word for word from L1 and help them build their confidence in speaking and writing skills. The books is full of practical ideas that have helped dozens of my students to become lexically richer.
8. Digital Literacies by Nicky Hockly, Gavin Dudeney and Mark Pegrum A very good framework for the changing landscape in education in a global environment.
9. The practice of English Language Teaching by Jeremy Harmer
The “bible” of ELT for the vast majority of novice teachers. The kind of book you never lend because you never get it back. I have bought it three times so far and I still could not find it in my bookcase while writing this list.
10. Visual Impact by David A. Hill
Long before computers, facebook and interactive whiteboards became an integral part of the classroom, the book gave many practical ideas to make the most of the visual elements and paralinguistic features in order to motivate learners and activate their schematic knowledge.
- See more at: http://tdsig.org/2014/10/dimitris-primalis-top-10-teaching-books/#sthash.XGoQqgY8.BgHG3TY1.dpuf
Wednesday, October 1, 2014
Τι να κάνετε αν το παιδί σας διαβάζει αργά και διστακτικά - αντιμετώπιση δυσαναγνωσίας
Πολλά παιδιά παρουσιάζουν δυσκολία στην ανάγνωση, ακόμα και μετά την Α' και τη Β' Δημοτικού, κάτι που αποκαλείται δυσαναγνωσία. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι η αργή και διστακτική ανάγνωση, χωρίς σωστή έκφραση και ακρίβεια. Επίσης συνήθως τα παιδιά που διαβάζουν αργά δεν καταλαβαίνουν αυτό που διαβάζουν.
Αν το παιδί είναι στα αρχικά στάδια εκμάθησης της ανάγνωσης του δίνουμε λίγο χρόνο μήπως και ξεπεράσει τη δυσκολία. Μερικές συμβουλές είναι:
- Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει όλα τα φωνήματα καλά.
- Βεβαιωθείτε ότι μπορεί αν διαβάζει γρήγορα όλες τις συλλαβές - τον πίνακα της ανάγνωσης.
- Διαβάστε πρώτα εσείς το κείμενο, βάζοντας όμως το παιδί να δείχνει με το δάχτυλο του ή ένα μολύβι κάθε λέξη μέσα στο κείμενο που διαβάζετε.
- Διαβάστε μαζί! Έτσι δεν θα νοιώθει άβολα αν κάπου κομπιάζει. Μετρήστε μέχρι το τρία και ξεκινήστε την ανάγνωση κειμένου ή λέξεων μαζί.
- Κάντε μικρές λίστες με λέξεις από το κείμενο για να διαβάζει το παιδί δυνατά.
- Υπενθυμίζετε στο παιδί τι πρέπει να κάνει στα σημεία στίξης.
- Αν δυσκολεύται σε μια λέξη, χωρίστε την σε συλλαβές με χρώματα για να μάθει να τη διαβάζει σωστά. π.χ. πα ρα θυ ρο
- Σημειώστε ποιες λέξεις δυσκολεύουν το παιδί σε κάθε μάθημα και φτιάξτε λίστες για ανάγνωση με λέξεις ή απλές προτάσεις.
- Φτιάξτε πίνακες ανάγνωσης π.χ. ομοιοκαταληξίας με λέξεις π.χ. λέξεις που μοιάζουν με την λέξη μπαλόνι - πεπόνι, μπαλκόνι, τρομπόνι, σεντόνι, λεμόνι
- Δώστε έμφαση στη σωστή έκφραση όταν διαβάζετε στο παιδί. Μπορείτε επίσης να διαβάζετε μια ιστορία ή ένα διάλογο με διαφορετικούς τρόπους π.χ. με ενθουσιασμό, με απογοήτευση, με αστείο τρόπο ή με σοβαρό Με λίγα λόγια.....αυτοσχεδιάστε ώστε να καταλάβει το παιδί τους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης.
- Όταν διαβάζετε διαλόγους αλλάξτε τις φωνές σας! Αρέσει πολύ στα παιδιά! Γενικά να προτιμάτε κείμενα με διαλόγους αν θέλετε να διδάξετε τον σωστό τρόπο έκφρασης της ανάγνωσης.
- Αφού ολοκληρωθεί η ανάγνωση ενός κειμένου, κάντε ερωτήσεις για να δείτε αν το παιδί έχει καταλάβει αυτό που διάβασε.
- Όταν το παιδί διαβάζει κάτι δυνατά και κομπιάζει σε κάποια λέξη, δώστε του λίγο χρόνο να επεξεργαστεί και να μπορέσει να διαβάσει τελικά τη λέξη. Μην σπεύδετε λοιπόν να πείτε εσείς τη λέξη!
- Διορθώστε πολύ ευγενικά και διακριτικά τα όποια λάθη του παιδιού.
- Μιλήστε με τη δασκάλα ώστε να μην βάζει το παιδί να διαβάζει δυνατά στην τάξη, μέχρι να βελτιωθεί η ικανότητα του στην ανάγνωση.
- Τονίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού επιβραβεύοντας ακόμα και μια μικρή βελτίωση!
- Διαβάστε βιβλία....αλλιώς! Ιδέες για ανάγνωση το καλοκαίρι
Αν οι δυσκολίες επιμένουν τότε πρέπει να κάνετε παρέμβαση ειδικής αγωγής με στόχο τη βελτίωση της ανάγνωσης με εξατομικευμένο πρόγραμμα βασισμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες του κάθε παιδιού.
Η δυσκολία στην ανάγνωση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα γιατί η ανάγνωση είναι πολύ ουσιαστική για όλα τα μαθήματα. Το παιδί με δυσαναγνωσία θα νοιώθει άβολα να διαβάζει δυνατά μέσα στην τάξη και σταδιακά δεν θα θέλει να διαβάζει τίποτα, ούτε καν ένα ευχάριστο εξωσχολικό βιβλίο, θα αντιπαθήσει δηλαδή το διάβασμα συνολικά.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
Thursday, September 25, 2014
Πώς να κάνετε παιχνίδι το διάβασμα των παιδιών
Για πολλούς γονείς, το άνοιγμα των σχολείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές σηματοδοτεί και την έναρξη μιας δύσκολης περιόδου για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Αυτοί οι γονείς γνωρίζουν καλά πως -καθώς θα προχωράει η σχολική χρονιά και η ύλη θα αυξάνεται σε ποσότητα και δυσκολία -θα πρέπει να σταθούν κυριολεκτικά πάνω από τα παιδιά τους, διευκολύνοντάς τα στην καθημερινή μελέτη.
Στις μέρες μας όμως, αρκετά παιδιά μαθαίνουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από τους γονείς τους όσον αφορά στην επεξεργασία της σχολικής ύλης, με αποτέλεσμα να τους εξαντλούν.
Έτσι, οι σχολικές ευθύνες μοιάζουν να βαραίνουν τελικά τους ώμους και των δύο.
Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να αντλούν χαρά από τα μαθήματα, αντί να τα αντιμετωπίζουν ως αναγκαίο κακό.
Εξηγήστε στα παιδιά πως η καθημερινή μελέτη είναι μια από τις υποχρεώσεις της ηλικίας τους, αλλά υποσχεθείτε τους ότι θα είστε δίπλα τους εφόσον χρειάζονται επεξηγήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.
Για παράδειγμα, μπορείτε από κοινού να συζητήσετε την κεντρική ιδέα ενός κειμένου ή να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τη διαδικασία μιας μαθηματικής εξίσωσης, αλλά μην κάνετε τις σχολικές εργασίες αντί γι’ αυτά.
Τα παιδιά μαθαίνουν ό,τι το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να αποδράσουν από τη μελέτη, είναι να γκρινιάξουν στους γονείς τους σχετικά με τα μαθήματα.
Τότε αναλαμβάνουν οι γονείς την ευθύνη, τα παιδιά παύουν να προσπαθούν, δεν μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά ή να τολμούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση μιας παθητικής στάσης για το σχολείο, που μπορεί να εξελιχθεί σε αποστροφή ή αδιαφορία για τα μαθήματα.
Θεσπίστε σαφείς κανόνες γύρω από τη μελέτη για το σχολείο.
Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να μάθει να κάνει τις εργασίες του το Σάββατο το πρωί, έτσι ώστε να έχει την Κυριακή στη διάθεσή του για τον εαυτό του και για παιxνίδι.
Πολλά παιδιά, αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν και να αισθάνονται μονίμως κουρασμένα, επειδή κουβαλάνε το βάρος των εργασιών τους στο μυαλό.
Μην περιμένετε ότι τα παιδιά θα διαβάσουν αν η τηλεόραση στο σπίτι είναι μονίμως ανοιχτή.
Διαβάστε τους Ιστορία, σαν να πρόκειται για ένα παραμύθι.
Aπολαύστε μαζί τη μαγεία ενός λογοτεχνικού κειμένου, πειραματιστείτε με το φυσικό περιβάλλον, αντιμετωπίστε τα Μαθηματικά σαν σπαζοκεφαλιά.
Δείτε μαζί τα μαθήματα με άλλο μάτι, αγαπήστε την ουσία τους και αποβάλλετε το άγχος που προκαλεί το κυνήγι για το «'Αριστα».
Βεβαιωθείτε πως έχουν κάνει όλες τους τις εργασίες πριν πέσουν για ύπνο, αλλά μην τους επιτρέπετε να ξενυχτούν διαβάζοντας.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρχει χρόνος τόσο για το σχολείο, όσο και για τη φροντίδα του εαυτού τους. Ο ύπνος είναι πολύτιμος.
Μειώστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Δεν θέλουμε τα παιδιά να μετατραπούν σε καλοκουρδισμένες μηχανές που κινούνται στο ρυθμό των δικών μας φιλοδοξιών.
Δείξτε στα παιδιά ότι τα εμπιστεύεστε να κάνουν τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει οι δάσκαλοι.
Μερικοί γονείς παρεμβαίνουν στη μελέτη των παιδιών τους, για να τα βοηθήσουν να είναι «τέλεια».
Συχνά, πετυχαίνουν το αντίθετο: να μεγαλώνουν άβουλα, αγχωμένα για τις επιδόσεις τους παιδιά, με μηδενική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Αποδεχθείτε την αποτυχία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής ωρίμανσης.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δουλεύουν συστηματικά, να είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις και τον εαυτό τους και να συνεχίζουν να προσπαθούν ακόμα και μετά από κάποια ήττα.
Δεν χρειάζεται όμως να βρίσκονται πάντα στην κορυφή. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία είναι η διαδρομή.
Συνεργαστείτε με το σχολείο των παιδιών σας. Γνωρίστε τους δασκάλους των παιδιών σας και ζητήστε τους καθοδήγηση, εφόσον χρειαστεί.
Χρησιμοποιείστε δημιουργικά το Διαδίκτυο. Αντί για παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να κάνουν έρευνα πάνω σε ένα θέμα, χρησιμοποιώντας το Internet.
Μπορούν να ανακαλύψουν τους θησαυρούς μιας ξένης γλώσσας, να βρουν πηγές που αναφέρουν πληροφορίες για ένα θέμα ή να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για άλλες χώρες και πολιτισμούς.
Είναι σημαντικό να ρωτάμε συχνά τα παιδιά μας για τις εντυπώσεις τους από το σχολείο, να συζητάμε τους προβληματισμούς τους και να μοιραζόμαστε τις καλές και κακές στιγμές της σχολικής καθημερινότητάς τους.
Μ' αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η προσπάθειά τους είναι σημαντική για μας και ότι περιμένουμε απ' αυτά να διδαχθούν από τις εμπειρίες τους.
Δέσποινα Λιμνιωτάκη
Αυτοί οι γονείς γνωρίζουν καλά πως -καθώς θα προχωράει η σχολική χρονιά και η ύλη θα αυξάνεται σε ποσότητα και δυσκολία -θα πρέπει να σταθούν κυριολεκτικά πάνω από τα παιδιά τους, διευκολύνοντάς τα στην καθημερινή μελέτη.
Στις μέρες μας όμως, αρκετά παιδιά μαθαίνουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από τους γονείς τους όσον αφορά στην επεξεργασία της σχολικής ύλης, με αποτέλεσμα να τους εξαντλούν.
Έτσι, οι σχολικές ευθύνες μοιάζουν να βαραίνουν τελικά τους ώμους και των δύο.
Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να αντλούν χαρά από τα μαθήματα, αντί να τα αντιμετωπίζουν ως αναγκαίο κακό.
Εξηγήστε στα παιδιά πως η καθημερινή μελέτη είναι μια από τις υποχρεώσεις της ηλικίας τους, αλλά υποσχεθείτε τους ότι θα είστε δίπλα τους εφόσον χρειάζονται επεξηγήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.
Για παράδειγμα, μπορείτε από κοινού να συζητήσετε την κεντρική ιδέα ενός κειμένου ή να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τη διαδικασία μιας μαθηματικής εξίσωσης, αλλά μην κάνετε τις σχολικές εργασίες αντί γι’ αυτά.
Τα παιδιά μαθαίνουν ό,τι το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να αποδράσουν από τη μελέτη, είναι να γκρινιάξουν στους γονείς τους σχετικά με τα μαθήματα.
Τότε αναλαμβάνουν οι γονείς την ευθύνη, τα παιδιά παύουν να προσπαθούν, δεν μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά ή να τολμούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση μιας παθητικής στάσης για το σχολείο, που μπορεί να εξελιχθεί σε αποστροφή ή αδιαφορία για τα μαθήματα.
Θεσπίστε σαφείς κανόνες γύρω από τη μελέτη για το σχολείο.
Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να μάθει να κάνει τις εργασίες του το Σάββατο το πρωί, έτσι ώστε να έχει την Κυριακή στη διάθεσή του για τον εαυτό του και για παιxνίδι.
Πολλά παιδιά, αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν και να αισθάνονται μονίμως κουρασμένα, επειδή κουβαλάνε το βάρος των εργασιών τους στο μυαλό.
Μην περιμένετε ότι τα παιδιά θα διαβάσουν αν η τηλεόραση στο σπίτι είναι μονίμως ανοιχτή.
Διαβάστε τους Ιστορία, σαν να πρόκειται για ένα παραμύθι.
Aπολαύστε μαζί τη μαγεία ενός λογοτεχνικού κειμένου, πειραματιστείτε με το φυσικό περιβάλλον, αντιμετωπίστε τα Μαθηματικά σαν σπαζοκεφαλιά.
Δείτε μαζί τα μαθήματα με άλλο μάτι, αγαπήστε την ουσία τους και αποβάλλετε το άγχος που προκαλεί το κυνήγι για το «'Αριστα».
Βεβαιωθείτε πως έχουν κάνει όλες τους τις εργασίες πριν πέσουν για ύπνο, αλλά μην τους επιτρέπετε να ξενυχτούν διαβάζοντας.
Τα παιδιά χρειάζονται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρχει χρόνος τόσο για το σχολείο, όσο και για τη φροντίδα του εαυτού τους. Ο ύπνος είναι πολύτιμος.
Μειώστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Δεν θέλουμε τα παιδιά να μετατραπούν σε καλοκουρδισμένες μηχανές που κινούνται στο ρυθμό των δικών μας φιλοδοξιών.
Δείξτε στα παιδιά ότι τα εμπιστεύεστε να κάνουν τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει οι δάσκαλοι.
Μερικοί γονείς παρεμβαίνουν στη μελέτη των παιδιών τους, για να τα βοηθήσουν να είναι «τέλεια».
Συχνά, πετυχαίνουν το αντίθετο: να μεγαλώνουν άβουλα, αγχωμένα για τις επιδόσεις τους παιδιά, με μηδενική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Αποδεχθείτε την αποτυχία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής ωρίμανσης.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δουλεύουν συστηματικά, να είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις και τον εαυτό τους και να συνεχίζουν να προσπαθούν ακόμα και μετά από κάποια ήττα.
Δεν χρειάζεται όμως να βρίσκονται πάντα στην κορυφή. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία είναι η διαδρομή.
Συνεργαστείτε με το σχολείο των παιδιών σας. Γνωρίστε τους δασκάλους των παιδιών σας και ζητήστε τους καθοδήγηση, εφόσον χρειαστεί.
Χρησιμοποιείστε δημιουργικά το Διαδίκτυο. Αντί για παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να κάνουν έρευνα πάνω σε ένα θέμα, χρησιμοποιώντας το Internet.
Μπορούν να ανακαλύψουν τους θησαυρούς μιας ξένης γλώσσας, να βρουν πηγές που αναφέρουν πληροφορίες για ένα θέμα ή να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για άλλες χώρες και πολιτισμούς.
Είναι σημαντικό να ρωτάμε συχνά τα παιδιά μας για τις εντυπώσεις τους από το σχολείο, να συζητάμε τους προβληματισμούς τους και να μοιραζόμαστε τις καλές και κακές στιγμές της σχολικής καθημερινότητάς τους.
Μ' αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η προσπάθειά τους είναι σημαντική για μας και ότι περιμένουμε απ' αυτά να διδαχθούν από τις εμπειρίες τους.
Δέσποινα Λιμνιωτάκη
Saturday, September 20, 2014
Το διάβασμα των παιδιών με διάσπαση προσοχής- 10 βασικές συμβουλές
Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής συνήθως δυσκολεύονται με την καθημερινή μελέτη στο σπίτι. Ξεκινούν το διάβασμα, αλλά σύντομα αρχίζουν να χαζεύουν, να σκέφτονται άλλα πράγματα και τελικά να μην ολοκληρώνουν τις ασκήσεις τους, ενώ κάθονται στο γραφείο τους. Παραπονιούνται ότι διαβάζουν για ώρες, χωρίς μάλιστα το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Στην πραματικότητα δεν χρειάζονται ώρες διαβάσματος, ούτε φωνές, ούτε κυνηγητό μέσα στο σπίτι, ούτε απειλές, αλλά οργάνωση:
1. Ώρα και μέρος: Να έχετε συγκεκριμένη ώρα έναρξης του διαβάσματος. π.χ. μετά το μεσημεριανό φαγητό, καθώς επίσης και συγκεκριμένο χώρο π.χ. στο δωμάτιο του και όχι όπου τύχει!
2. Λίστα καθηκόντων: Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το διάβασμα του. Δείτε μαζί το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και σημειώστε σε ένα χαρτί τι έχει να κάνει. Φτιάξτε δηλαδή μια λίστα - αρχικά μαζί, σύντομα το παιδί θα την φτιάχνει μόνο του - με τις ασκήσεις. π.χ.
Μαθηματικά σελ 23 άσκηση 1 και 2
Γλώσσα σελ 11 άσκηση 4
Ιστορία κεφ. 5
Ορθογραφία σελ 20
Έτσι το παιδί θα ξέρει τι έχει να κάνει και θα μπορεί να σβήνει κάθε άσκηση που ολοκληρώνει. Δοκιμάστε το, είναι πολύ αποτελεσματικό, και για παιδιά χωρίς μαθησιακές δυσκολίες!
3. Ησυχία: Και δεν εννοώ ότι όταν διαβάζει το παιδί δεν θα κουνιούνται οι υπόλοιποι στο σπίτι, αλλά να περιορίσετε τους θορύβους όπως οι ομιλίες στο σπίτι ή στο τηλέφωνο και η τηλεόραση να είναι κλειστή. Μην μαθαίνετε το παιδί να διαβάζει στην απόλυτη ησυχία απλά μειώστε τους θορύβους που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή.
4. Αφήστε το παιδί μόνο του: Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξέρει ποιες ασκήσεις έχει και τι πρέπει να κάνει σε αυτές, απομακρυνθείτε από το δωμάτιο και μην κάθεστε μαζί του. Αλλιώς θα μάθει να διαβάζει μόνο μαζί με κάποιον....κάτι που θα είναι κουραστικό τελικά!
5. Έλεχος προόδου: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. κάθε 10-15 λεπτά περάστε από το δωμάτιο, ρωτήστε το παιδί αν προχωράει, αν θέλει βοήθεια και σε ποιο σημείο βρίσκεται, ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας. Έτσι θα ξέρει το παιδί ότι πρέπει να προχωρήσει μέχρι να ξαναπάτε και θα βεβαιωθείτε ότι δεν κάθετε απλά στο γραφείο του αλλά διαβάζει. Αν τυχόν έχει αφαιρεθεί η προσοχή του, με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει!
6. Υπομονή: Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο που το παιδί σας αφαιρείται τόσο εύκολα και να εκνευρίζεστε, όμως δεν πρέπει! Μην αρχίζετε χαρακτηρισμούς τύπου "είσαι τεμπέλης, αφηρημένος, χαζός, γιατί δεν είσαι σαν τον αδερφό ή την αδερφή σου " και άλλα τέτοια που μόνο κακό κάνουν! Μείνετε ήρεμοι, χρησιμοποιείστε την επιβράβευση και τη θετική ενίσχυση και αποφύγετε τις τιμωρίες!
7. Ενημερώστε τον εκπαιδευτικό της τάξης: Μιλήστε με το δάσκαλο/ δασκάλα του παιδιού σας και πείτε του ότι το παιδί σας προσπαθεί πολύ με το διάβασμα και ζητήστε να επαινεί την προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα.
8. Τα τετράδια στην τσάντα: Πολλές φορές το παιδί κάνει ασκήσεις αλλά τελικά ξεχνά τα τετράδια στο σπίτι και ενώ οι συμμαθητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην τάξη, το παιδί σας κάθεται αμέτοχο...! Σιγουρευτείτε ότι έχει βάλει τα απαραίτητα στην τσάντα του, ώστε να επιβραβευθεί ο κόπος του.
9. Μην διορθώνετε τα λάθη του: Αν το παιδί σας π.χ. κάνει ορθογραφικά λάθη, δείτε τα μαζί, συζητήστε τα, βοηθήστε το να εντοπίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Δεν έχει σημασία να παρουσιάζει τα τέλεια γραπτά στο σχολείο, αλλά να μαθαίνει!
10. Βοήθεια ειδικού: Αν παρά τις προσπάθειες σας το παιδί δυσκολεύεται στα μαθήματα, στο σχολείο ή στο διάβασμα στο σπίτι, αναζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια. Η παρέμβαση ειδικής αγωγής με εξατομικευμένο πρόγραμμα, βασισμένο στις δυσκολίες του παιδιού σας, είναι απαραίτητη και μάλιστα από τις μικρές τάξεις του δημοτικού.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
Wednesday, September 10, 2014
"Πώς βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους?"
Δείτε "Πώς βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους?" μέσα από μια Έρευνα σε σχολείο της Αμερικής:
* Οι μεγάλοι δίνουν υποσχέσεις και έπειτα τις ξεχνούν ή λένε πως δεν επρόκειτο για πραγματική υπόσχεση, αλλά μόνο για ένα ίσως.
* Οι μεγάλοι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ντύνονται όπως θέλουν, ενώ οι ίδιοι ντύνονται όπως τους αρέσει, ακόμα κι αν αυτό που αποφασίζουν να φορέσουν δεν ταιριάζει στην περίπτωση ή είναι βέβαιο ότι μ' αυτό θ' αρπάξουν καμιά πούντα.
* Οι μεγάλοι δεν κάθονται ν' ακούσουν τι τους λένε τα παιδιά. Και παρ' όλα αυτά έχουν έτοιμη την απάντηση.
* Οι μεγάλοι κάνουν λάθη μα ποτέ δεν τα παραδέχονται, ή το λάθος τους δεν είναι λάθος ή κάποιος άλλος φταίει για το λάθος που έκαναν.
* Οι μεγάλοι διακόπτουν συνεχώς τα παιδιά όταν αυτά διηγούνται κάτι. Αν όμως ένα παιδί διακόψει ένα μεγάλο αρχίζουν αμέσως οι παρατηρήσεις.
* Οι μεγάλοι δε μπορούν να καταλάβουν ότι ένα παιδί μπορεί να επιθυμεί ένα πράγμα για το χρώμα του, το σχήμα του, ή το μέγεθος του. Ακόμα και όταν το έχει αγοράσει με δικά του χρήματα. Αν δεν τους αρέσει, λένε: Δεν μπορώ να καταλάβω τι το ωραίο βρίσκεις σ' αυτή την αηδία.
* Οι μεγάλοι δίνουν υποσχέσεις και έπειτα τις ξεχνούν ή λένε πως δεν επρόκειτο για πραγματική υπόσχεση, αλλά μόνο για ένα ίσως.
* Οι μεγάλοι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ντύνονται όπως θέλουν, ενώ οι ίδιοι ντύνονται όπως τους αρέσει, ακόμα κι αν αυτό που αποφασίζουν να φορέσουν δεν ταιριάζει στην περίπτωση ή είναι βέβαιο ότι μ' αυτό θ' αρπάξουν καμιά πούντα.
* Οι μεγάλοι δεν κάθονται ν' ακούσουν τι τους λένε τα παιδιά. Και παρ' όλα αυτά έχουν έτοιμη την απάντηση.
* Οι μεγάλοι κάνουν λάθη μα ποτέ δεν τα παραδέχονται, ή το λάθος τους δεν είναι λάθος ή κάποιος άλλος φταίει για το λάθος που έκαναν.
* Οι μεγάλοι διακόπτουν συνεχώς τα παιδιά όταν αυτά διηγούνται κάτι. Αν όμως ένα παιδί διακόψει ένα μεγάλο αρχίζουν αμέσως οι παρατηρήσεις.
* Οι μεγάλοι δε μπορούν να καταλάβουν ότι ένα παιδί μπορεί να επιθυμεί ένα πράγμα για το χρώμα του, το σχήμα του, ή το μέγεθος του. Ακόμα και όταν το έχει αγοράσει με δικά του χρήματα. Αν δεν τους αρέσει, λένε: Δεν μπορώ να καταλάβω τι το ωραίο βρίσκεις σ' αυτή την αηδία.
Tuesday, September 9, 2014
Welcome to our blog!!!
Καλώς ήρθατε και πάλι όλοι! Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το blog του σχολείου μας. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους γονείς να επισκέφτονται το blog μας συχνά. Θα αναρτούμε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο το οποίο διδάσκεται στα παιδιά σας, καθώς και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που θα λάβουν μέρος. Θα δημοσιεύουμε επίσης προσεχείς εκδηλώσεις και καθώς και τα νέα μας.
Αυτό το blog θα είναι ένα εργαλείο μάθησης για κάθε ένα από εσάς και μπορείτε να έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν συντομεύσεις για προγράμματα που χρησιμοποιούμε συχνά. Θα υπάρχουν επίσης συνδέσεις με άλλα ενδιαφέροντα blogs. Οι μαθητές του My English School θα μπορούνε να αναρτούνε δείγματα της δουλείάς τους και με μεγαλη μας χαρά θα δεχτουμε και την δική τους συμμετοχή και σχόλια!
Ελπίζω ότι ο καθένας έχει μια υπέροχη, συναρπαστική και επιτυχημένη σχολική χρονιά.
Monday, September 8, 2014
Πως θα κάνετε το παιδί σας να διαβάζει βιβλία
Πολύ συχνά οι γονείς λένε ότι το παιδί τους δεν διαβάζει εξωσχολικά βιβλία και ότι δεν ενδιαφέρεται για οτιδήποτε περιλαμβάνει ανάγνωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει παρεξηγήσει την ανάγνωση, την έχει βαρεθεί λόγω σχολείου ή ότι δεν του έδειξε κάποιος την ομορφιά της ανάγνωσης!
Κάτι πολύ απλό που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε σταδιακά την αρνητική στάση του παιδιού είναι να διαβάζετε εσείς μια ιστορία στο παιδί! Η καθημερινή ή έστω συχνή ανάγνωση βοηθά το παιδί:
- να ακούει την γλώσσα και να μαθαίνει νέες λέξεις
- να προσέχει την ώρα που διαβάζετε - να συγκεντρώνεται σε κάτι που ακούει
- να αγαπήσει το διάβασμα και τα βιβλία
- είναι μια συνήθεια που δυναμώνει το δεσμό ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς (ναι μπαμπάδες μπορείτε κι εσείς να διαβάζετε με τα παιδιά σας!!)
- έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή συνήθεια δημιουργεί καλούς αναγνώστες στο μέλλον
- δείχνει τη θετική πλευρά της ανάγνωσης
Τα σωστά βήματα
1. Επιλέξτε ένα βιβλίο σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του παιδιού ή ακόμα καλύτερα δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει.
2. Συζητήστε για το εξώφυλλο, τον τίτλο, κάντε εικασίες για το τι μπορεί να περιέχει, μιλήστε για το συγγραφέα και για τους ήρωες του βιβλίου.
2. Ορίστε κάποια ώρα διαβάσματος του βιβλίου- συνήθως γίνεται το απόγευμα ή πριν τον ύπνο.
3. Διαβάστε κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι μόνο για λίγα λεπτά.
4. Σταματήστε σε σημείο που να κάνει το παιδί να ανυπομονεί να ακούσει τη συνέχεια.
5. Να αλλάζετε τη φωνή σας σύμφωνα με το περιεχόμενο της ιστορίας, κάντε ανάλογες κινήσεις και γκριμάτσες, για να είναι "ζωντανή" η ανάγνωση σας.
6. Αν το βιβλίο περιέχει εικόνες, να τις δείχνετε στο παιδί καθώς διαβάζετε.
7. Μην διαβάζετε πολύ γρήγορα, απολαύστε την ώρα αυτή με το παιδί σας.
8. Συνδέστε τα γεγονότα της ιστορίας με πράγματα από την πραγματική ζωή, όταν είναι εφικτό. Συζητήστε για τις επιλογές του ήρωα, ρωτήστε τι θα έκανε το παιδί σας αν βρισκόταν στη θέση του ήρωα, για συναισθήματα που τυχόν προκαλούνται και γενικά για τα σημαντικά σημεία του βιβλίου.
9. Όταν τελειώσει ένα βιβλίο, ζητήστε από το παιδί να κάνει κριτική στο βιβλίο που διαβάσατε,να σας πει τι του άρεσε ή όχι και τι του έκανε εντύπωση. Μπορεί επίσης να ζωγραφίσει κάτι σχετικό και να πει την ιστορία περιληπτικά.
10. Να διαβάζετε διάφορα είδη βιβλίων π.χ. παραμύθια αλλά και διηγήματα.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
10 στρατηγικές για το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι!
Κάθε παιδί μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές ώστε να μελετά γρήγορα και εποικοδομητικά !Η οργάνωση του διαβάσματος το βοηθά στην υπόλοιπη ζωή του να είναι υπεύθυνο , να έχει θετική στάση στη ζωή καθώς και επίγνωση των δυνατοτήτων του. Ο οργανωμένος μαθητής πάντα χαίρει εκτίμησης πρωταρχικά του εαυτού του και έπειτα του περίγυρου του.
Η κατάκτηση των στρατηγικών μελέτης αποτελούν ύψιστη σημασία στην επιτυχία ή την αποτυχία που μπορεί να έχει στη μαθητική του ζωή. Για να κατακτήσει αυτές τις τεχνικές σημαντική βοήθεια προσφέρει το σχολείο αλλά και οι γονείς του. Οι γονείς όμως πρέπει να θυμούνται πως οι σχολικές εργασίες αποτελούν μέρος της ζωής του παιδιού αρκετά σημαντικό όχι όμως το σημαντικότερο !Βοηθώντας το να οργανωθεί στο διάβασμα στοχεύουμε στη διάπλαση του χαρακτήρα του.
Ο ρυθμός μάθησης κάθε παιδιού διαφέρει υπάρχουν όμως κάποια "κόλπα" που για όλους τους μαθητές είναι τα ίδια .
Έτσι :
1. Η οργάνωση του χώρου διαβάσματος είναι απαραίτητη .Το παιδί συγκεντρώνεται ευκολότερα όταν είναι σε δικό του χώρο γραφείου.
2. Θα πρέπει να μάθει να υπογραμίζει με έντονο μαρκαδόρο τα σημεία του μαθήματος που το δυσκολεύουν ή στην εκμάθηση της ορθογραφίας τη λέξη που είναι γι αυτό η πιο δύσκολη.
3. Ένας μικρός μαυροπίνακας θα ήταν απαραίτητος για να εξασκείται στις καθημερινές ασκήσεις του.
4 . Δεν καθόμαστε μαζί του για να διαβάσει .Το αφήνουμε μόνο του να αυτενεργήσει αλλά είμαστε σύμβουλοι και βοηθοί του όποτε μας χρειαστεί.
5 .Δε διορθώνουμε όλα τα λάθη του παρά μόνο τα πιο σημαντικά η αίσθηση του"όλα λάθος τα έχω"είναι απογοητευτική ειδικά για το μικρό μαθητή.
6 . Στην εκμάθηση της ορθογραφίας χρησιμοποιήστε μια απλή μέθοδο συμπλήρωσης γραμμάτων και όχι στη συνεχή αντιγραφή της . Ένα παράδειγμα είναι :
μήλο
μ-λ-
-ήλ-
7 . Ο γραφικός χαρακτήρας του παιδιού είναι σίγουρα ο καθρέφτης του όχι όμως η ταυτότητά του!!!!!! Ειδικά για την Α' τάξη πρέπει να έχουμε υπομονή και να περιμένουμε την εξέλιξη του γραφικού χαρακτήρα του που πάντα λόγω εξάσκησης βελτιώνεται.
8. Η σχολική τσάντα ανήκει στη σφαίρα των υποχρεώσεών του!
Το πώς ετοιμάζει τα σχολικά του είδη δείχνει και την υπευθυνότητά του .Οι γονείς όμως των μικρών παιδιών καλό είναι να ελέγχουν κι εκείνοι αν όλα τα τετράδια και τα βιβλία είναι μέσα στην τσάντα επειδή τα πρωτάκια ειδικά τους πρώτους μήνες δεν γνωρίζουν ανάγνωση!
9 . Όταν τελειώσει τις σχολικές εργασίες και μας τις δείξει στόχος μας είναι η επιβράβευση για την προσπάθεια που κατέβαλε και όχι η αποδοκιμασία.
10 . Ο χρόνος είναι σημαντικό να είναι ελεγχόμενος δεν μπορεί ένα παιδί να διαβάζει ατέλειωτες ώρες! Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο χαρούμενο ρολόι και προγραμματίστε κάθε σχολική δραστηριότητα πόσο χρόνο χρειάζεται,έπειτα το παιδί πρέπει να κάνει διάλειμμα και μετά να ξαναξεκινά!
Η γνώση στηρίζεται σε στρατηγικές για να ανθίσει, τα μικρά βήματα αυτενέργειας που μαθαίνουμε στο παιδί στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού προοικονομούν οργανωμένους και υπεύθυνους μαθητές στις μεγάλες τάξεις.
Αθηνά Ασαριώτη
Sunday, August 31, 2014
Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά ;
Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ενήλικα με πτυχία και γνώσεις να προσπαθεί με πολύ κόπο να μάθει μια ξένη γλώσσα; Έχετε εκπλαγεί ποτέ με μωρά που μιλούν δυο γλώσσες άπταιστα; Σας φαίνεται παράλογο να βασανίζεται ένας ενήλικας να κάνει αυτό που τόσο αυθόρμητα κατορθώνει ένα μωρό; Κι όμως σε σχέση με την εκμάθηση των ξένων γλωσσών, έτσι είναι τα πράγματα.
Η ξένη γλώσσα δεν είναι Ιστορία ή Μαθηματικά για να σε βοηθήσει η θέληση, η πείρα και η επιμονή στην εκμάθησή της. Είναι μια γλώσσα σαν τη μητρική και η φύση έχει φροντίσει να την μαθαίνουμε πολύ νωρίς στη ζωή μας. Οι γλώσσες μαθαίνονται όλες με τον ίδιο μηχανισμό και πρέπει να κατακτηθούν όταν η ηλικία είναι κατάλληλη για την εκμάθηση της γλώσσας γενικά. Αυτή η ηλικία είναι η προσχολική με μια περίοδο τελειοποίησης που διαρκεί μέχρι και 12 χρόνια. Αν προσπαθήσουμε να μάθουμε μια γλώσσα σαν ενήλικες σπάνια θα μπορέσουμε να την μάθουμε τέλεια.
Μέχρι πρόσφατα, οπότε αναπτύχθηκε η έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι απόψεις πάνω στο θέμα ήταν συγκρουόμενες. Από πολύ παλιά όμως, ακόμη και πριν το επιβεβαιώσει η εκπαιδευτική έρευνα, είχε ελκύσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι πολλά παιδάκια μεταναστών μιλούσαν άπταιστα δυο γλώσσες, ενώ για τους γονείς τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μάθουν τη γλώσσα της νέας τους πατρίδας. Τουλάχιστον δεν ήταν τόσο εύκολο όσο για τα παιδιά τους. Στη Σουηδία, όπου υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των μεταναστών και όπου διδάσκονται μέχρι και 3 γλώσσες ταυτόχρονα, μπορείς να δεις τρίχρονα παιδιά να μιλάνε 3 γλώσσες άπταιστα. Ο άνθρωπος μπορεί να μάθει όσες γλώσσες θέλει, αρκεί να έρθει σε επαφή με τις γλώσσες αυτές στην κατάλληλη ηλικία. Και η κατάλληλη ηλικία είναι η προσχολική. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας το παιδί έρχεται σε επαφή με 5 γλώσσες, θα μάθει 5. Αν έρθει σε επαφή με μία μόνο γλώσσα, θα μάθει μία.
Γιατί η προσχολική ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για την εκμάθηση των γλωσσών.
Σύμφωνα με τη Jeanette Vos, συγγραφέα του βιβλίου The Learning Revolution, και άλλους ερευνητές που μελέτησαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως ο Dryden, μας δίνονται 3 ευκαιρίες για την εκμάθηση της γλώσσας.
Η πρώτη ευκαιρία δίνεται από τη φύση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε αυτούς τους 6 μήνες το μωρό μαθαίνει μέχρι και 70 ήχους στους οποίους θα βασίσει την ομιλία της γλώσσας. Μετά τους 6 μήνες σταδιακά χάνει την ικανότητα του να ακούει καινούργιους ήχους και να τους ξεχωρίζει και φυσικά δεν μπορεί αργότερα να προφέρει ήχους που δεν ακούει. Επομένως η πόρτα που οδηγεί στην τέλεια προφορά των ήχων μιας γλώσσας κλείνει οριστικά λίγο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού. Αργότερα μπορεί να αντιληφθεί τους ήχους μιας νέας γλώσσας περίπου όπως ένας κουφός προσπαθεί να κατακτήσει την ομιλία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από προσωπική εμπειρία. Στην ηλικία των 20 άρχισα να μαθαίνω Ισπανικά. Υπάρχει στην Ισπανική γλώσσα ένα διπλό ρ που προφέρεται ιδιαίτερα έντονα και που παρόμοιος ήχος δεν υπάρχει ούτε στην Ελληνική ούτε στην Αγγλική γλώσσα που ήδη ήξερα. Ποτέ δεν μπόρεσα να προφέρω σωστά αυτό το διπλό ρ, παρόλο που με τη λογική μου είχα αντιληφθεί τη διαφορά του ρ και του διπλού ρ. Απλά δεν μπορούσα να ακούσω αυτή τη διαφορά. Αργότερα κατάλαβα ότι στα 20 χρόνια είχε κλείσει προ πολλού η πόρτα του εγκεφάλου μου που οδηγούσε στην αφομοίωση των ήχων. Και σε σας φυσικά θα έχει συμβεί να προσπαθείτε να μάθετε μια ξένη λέξη και να μην μπορείτε να την επαναλάβετε αφού δεν ξεχωρίζετε τους ήχους καθαρά.
Η δεύτερη ευκαιρία για την εκμάθηση της γλώσσας δίνεται στον άνθρωπο μέχρι τα 3 του χρόνια. Μέχρι αυτή την ηλικία θέτονται οι βάσεις για τη γλώσσα, τον τρόπο σκέψης, την όραση και τον ιδιαίτερο τρόπο που βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο και λέγεται προσωπικότητα. Έτσι μέχρι τα 3 χρόνια μπορεί το άκουσμα των ήχων να δυσχεραίνει, αλλά όσον αφορά τη δομή και το λεξιλόγιο η γλώσσα, μπορεί να κατακτηθεί τόσο εύκολα και αυθόρμητα όσο και η πρώτη. Σε αυτή την ηλικία βέβαια την εκμάθηση της γλώσσας την υποβοηθούν και άλλες δεξιότητες που ενισχύουν γενικά τη μάθηση. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν χρησιμοποιώντας όλη τους την ύπαρξη. Μαθαίνουν με την όραση, τους ήχους, τη γεύση, την αφή, τη μυρωδιά, την πράξη. Γι αυτό τα ακούσματα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της παιδικής μας ηλικίας δεν τις ξεχνάμε ποτέ και πάντα μας προκαλούν ένα ευχάριστο συναίσθημα. Επιπλέον αν σε όλη μας τη ζωή έχουμε 100% ικανότητα για μάθηση, τον πρώτο χρόνο εξαντλούμε το 50%, μέχρι τα 8 μας χρόνια το άλλο 30% και μένει ένα 20% για την υπόλοιπη ζωή μας. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να πούμε ότι ένα παιδί μπορεί να μάθει μέχρι και 5 γλώσσες στα πρώτα χρόνια της ζωής του αφού η ικανότητά του για μάθηση μπορεί να συγκριθεί με την ικανότητα ενός σφουγγαριού να απορροφά νερό.
Η τρίτη ευκαιρία για την εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας δίνεται μέχρι τα 8, οπότε συνεχίζεται η θαυμαστή ικανότητα του παιδιού για αφομοίωση πληροφοριών, η έμφυτη περιέργεια του για νέες εμπειρίες και η ανάπτυξη του εγκεφάλου που επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε ό, τι έχει ήδη εδραιωθεί. Μετά τα 12 χρόνια όλες οι πόρτες κλείνουν, επειδή η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Φυσικά ο άνθρωπος συνεχίζει να μαθαίνει με τη νοημοσύνη και τη σοφία αλλά όσα μαθαίνει διαμορφώνονται σύμφωνα με τις βάσεις που τέθηκαν τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του. Άρα και οι ξένες γλώσσες μαθαίνονται βασιζόμενες στην πρώτη, πράγμα που θέτει εμπόδια αφού κάθε γλώσσα έχει τη δική της λογική που συχνά είναι αντίθετη με τη λογική των άλλων γλωσσών.
Γιατί να ξεκινήσει αγγλικά το παιδί από τόσο μικρή ηλικία
Τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν τα Αγγλικά όπως έμαθαν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή μαθαίνουν πρώτα να ξεχωρίζουν και να αντιλαμβάνονται τους ήχους της γλώσσας και στη συνέχεια να μιλούν.
Μαθαίνουν ευχάριστα και ξεκούραστα χωρίς πίεση ή μελέτη στο σπίτι. Καθώς δεν ασχολούνται με την ανάγνωση ή τη γραφή ακόμα, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πολύ τον προφορικό λόγο.Η χρονιά αυτή αποτελεί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για το παιδί. Θα το κάνει να αγαπήσει την Αγγλική γλώσσα και θα έχει θετική επίδραση στις μετέπειτα σπουδές του.Τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει Νηπιακά τμήματα πριν ξεκινήσουν την Junior A’ (Α’ Προκαταρκτική) έχουν μεγάλη εμπειρία της γλώσσας, προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στις απαιτήσεις της επόμενης τάξης και γίνονται άριστοι μαθητές.Κάθε χρόνο οι μαθητές των Νηπιακών τμημάτων εντυπωσιάζουν τους γονείς τους με την ικανότητά τους να μιλούν την Αγγλική γλώσσα με υπέροχη προφορά μετά από λίγους μόνο μήνες μάθημα.
M. K.
• Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός. Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου. Κοινωνική Πολιτική της Εκπαίδευσης [από το περιοδικό PARENTS-ΜΑΡΤΙΟΣ 2010]
Η ξένη γλώσσα δεν είναι Ιστορία ή Μαθηματικά για να σε βοηθήσει η θέληση, η πείρα και η επιμονή στην εκμάθησή της. Είναι μια γλώσσα σαν τη μητρική και η φύση έχει φροντίσει να την μαθαίνουμε πολύ νωρίς στη ζωή μας. Οι γλώσσες μαθαίνονται όλες με τον ίδιο μηχανισμό και πρέπει να κατακτηθούν όταν η ηλικία είναι κατάλληλη για την εκμάθηση της γλώσσας γενικά. Αυτή η ηλικία είναι η προσχολική με μια περίοδο τελειοποίησης που διαρκεί μέχρι και 12 χρόνια. Αν προσπαθήσουμε να μάθουμε μια γλώσσα σαν ενήλικες σπάνια θα μπορέσουμε να την μάθουμε τέλεια.
Μέχρι πρόσφατα, οπότε αναπτύχθηκε η έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι απόψεις πάνω στο θέμα ήταν συγκρουόμενες. Από πολύ παλιά όμως, ακόμη και πριν το επιβεβαιώσει η εκπαιδευτική έρευνα, είχε ελκύσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι πολλά παιδάκια μεταναστών μιλούσαν άπταιστα δυο γλώσσες, ενώ για τους γονείς τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μάθουν τη γλώσσα της νέας τους πατρίδας. Τουλάχιστον δεν ήταν τόσο εύκολο όσο για τα παιδιά τους. Στη Σουηδία, όπου υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των μεταναστών και όπου διδάσκονται μέχρι και 3 γλώσσες ταυτόχρονα, μπορείς να δεις τρίχρονα παιδιά να μιλάνε 3 γλώσσες άπταιστα. Ο άνθρωπος μπορεί να μάθει όσες γλώσσες θέλει, αρκεί να έρθει σε επαφή με τις γλώσσες αυτές στην κατάλληλη ηλικία. Και η κατάλληλη ηλικία είναι η προσχολική. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας το παιδί έρχεται σε επαφή με 5 γλώσσες, θα μάθει 5. Αν έρθει σε επαφή με μία μόνο γλώσσα, θα μάθει μία.
Γιατί η προσχολική ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για την εκμάθηση των γλωσσών.
Σύμφωνα με τη Jeanette Vos, συγγραφέα του βιβλίου The Learning Revolution, και άλλους ερευνητές που μελέτησαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως ο Dryden, μας δίνονται 3 ευκαιρίες για την εκμάθηση της γλώσσας.
Η πρώτη ευκαιρία δίνεται από τη φύση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε αυτούς τους 6 μήνες το μωρό μαθαίνει μέχρι και 70 ήχους στους οποίους θα βασίσει την ομιλία της γλώσσας. Μετά τους 6 μήνες σταδιακά χάνει την ικανότητα του να ακούει καινούργιους ήχους και να τους ξεχωρίζει και φυσικά δεν μπορεί αργότερα να προφέρει ήχους που δεν ακούει. Επομένως η πόρτα που οδηγεί στην τέλεια προφορά των ήχων μιας γλώσσας κλείνει οριστικά λίγο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού. Αργότερα μπορεί να αντιληφθεί τους ήχους μιας νέας γλώσσας περίπου όπως ένας κουφός προσπαθεί να κατακτήσει την ομιλία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από προσωπική εμπειρία. Στην ηλικία των 20 άρχισα να μαθαίνω Ισπανικά. Υπάρχει στην Ισπανική γλώσσα ένα διπλό ρ που προφέρεται ιδιαίτερα έντονα και που παρόμοιος ήχος δεν υπάρχει ούτε στην Ελληνική ούτε στην Αγγλική γλώσσα που ήδη ήξερα. Ποτέ δεν μπόρεσα να προφέρω σωστά αυτό το διπλό ρ, παρόλο που με τη λογική μου είχα αντιληφθεί τη διαφορά του ρ και του διπλού ρ. Απλά δεν μπορούσα να ακούσω αυτή τη διαφορά. Αργότερα κατάλαβα ότι στα 20 χρόνια είχε κλείσει προ πολλού η πόρτα του εγκεφάλου μου που οδηγούσε στην αφομοίωση των ήχων. Και σε σας φυσικά θα έχει συμβεί να προσπαθείτε να μάθετε μια ξένη λέξη και να μην μπορείτε να την επαναλάβετε αφού δεν ξεχωρίζετε τους ήχους καθαρά.
Η δεύτερη ευκαιρία για την εκμάθηση της γλώσσας δίνεται στον άνθρωπο μέχρι τα 3 του χρόνια. Μέχρι αυτή την ηλικία θέτονται οι βάσεις για τη γλώσσα, τον τρόπο σκέψης, την όραση και τον ιδιαίτερο τρόπο που βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο και λέγεται προσωπικότητα. Έτσι μέχρι τα 3 χρόνια μπορεί το άκουσμα των ήχων να δυσχεραίνει, αλλά όσον αφορά τη δομή και το λεξιλόγιο η γλώσσα, μπορεί να κατακτηθεί τόσο εύκολα και αυθόρμητα όσο και η πρώτη. Σε αυτή την ηλικία βέβαια την εκμάθηση της γλώσσας την υποβοηθούν και άλλες δεξιότητες που ενισχύουν γενικά τη μάθηση. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν χρησιμοποιώντας όλη τους την ύπαρξη. Μαθαίνουν με την όραση, τους ήχους, τη γεύση, την αφή, τη μυρωδιά, την πράξη. Γι αυτό τα ακούσματα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της παιδικής μας ηλικίας δεν τις ξεχνάμε ποτέ και πάντα μας προκαλούν ένα ευχάριστο συναίσθημα. Επιπλέον αν σε όλη μας τη ζωή έχουμε 100% ικανότητα για μάθηση, τον πρώτο χρόνο εξαντλούμε το 50%, μέχρι τα 8 μας χρόνια το άλλο 30% και μένει ένα 20% για την υπόλοιπη ζωή μας. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να πούμε ότι ένα παιδί μπορεί να μάθει μέχρι και 5 γλώσσες στα πρώτα χρόνια της ζωής του αφού η ικανότητά του για μάθηση μπορεί να συγκριθεί με την ικανότητα ενός σφουγγαριού να απορροφά νερό.
Η τρίτη ευκαιρία για την εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας δίνεται μέχρι τα 8, οπότε συνεχίζεται η θαυμαστή ικανότητα του παιδιού για αφομοίωση πληροφοριών, η έμφυτη περιέργεια του για νέες εμπειρίες και η ανάπτυξη του εγκεφάλου που επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε ό, τι έχει ήδη εδραιωθεί. Μετά τα 12 χρόνια όλες οι πόρτες κλείνουν, επειδή η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Φυσικά ο άνθρωπος συνεχίζει να μαθαίνει με τη νοημοσύνη και τη σοφία αλλά όσα μαθαίνει διαμορφώνονται σύμφωνα με τις βάσεις που τέθηκαν τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του. Άρα και οι ξένες γλώσσες μαθαίνονται βασιζόμενες στην πρώτη, πράγμα που θέτει εμπόδια αφού κάθε γλώσσα έχει τη δική της λογική που συχνά είναι αντίθετη με τη λογική των άλλων γλωσσών.
Γιατί να ξεκινήσει αγγλικά το παιδί από τόσο μικρή ηλικία
Τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν τα Αγγλικά όπως έμαθαν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή μαθαίνουν πρώτα να ξεχωρίζουν και να αντιλαμβάνονται τους ήχους της γλώσσας και στη συνέχεια να μιλούν.
Μαθαίνουν ευχάριστα και ξεκούραστα χωρίς πίεση ή μελέτη στο σπίτι. Καθώς δεν ασχολούνται με την ανάγνωση ή τη γραφή ακόμα, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πολύ τον προφορικό λόγο.Η χρονιά αυτή αποτελεί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για το παιδί. Θα το κάνει να αγαπήσει την Αγγλική γλώσσα και θα έχει θετική επίδραση στις μετέπειτα σπουδές του.Τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει Νηπιακά τμήματα πριν ξεκινήσουν την Junior A’ (Α’ Προκαταρκτική) έχουν μεγάλη εμπειρία της γλώσσας, προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στις απαιτήσεις της επόμενης τάξης και γίνονται άριστοι μαθητές.Κάθε χρόνο οι μαθητές των Νηπιακών τμημάτων εντυπωσιάζουν τους γονείς τους με την ικανότητά τους να μιλούν την Αγγλική γλώσσα με υπέροχη προφορά μετά από λίγους μόνο μήνες μάθημα.
M. K.
• Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός. Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου. Κοινωνική Πολιτική της Εκπαίδευσης [από το περιοδικό PARENTS-ΜΑΡΤΙΟΣ 2010]
Saturday, August 23, 2014
Εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να μάθουν ξένες γλώσσες; Μπορούν! Συχνά μάλιστα μαθαίνουν ευκολότερα τα αγγλικά από ότι τα ελληνικά, επειδή για παράδειγμα τα αγγλικά δεν χρειάζονται τόνους ούτε έχουν 5 διαφορετικά "ι"...! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν δυσκολίες. Οι κυριότερες είναι:
Στη γραφή
- σύγχυση γραμμάτων που μοιάζουν οπτικά b-d, p-d, m-n, p-q
- σύγχιση γραμμάτων που μοιάζουν ακουστικά π.χ. p-b, d-b, d-t, g-j
- παραποίηση λέξεων που μοιάζουν
- μετατόπιση συλλαβών
- αντικαθιστούν γράμματα που μοιάζουν ακουστικά
- γράφουν μόνο τα γράμματα που ακούνε σε μια λέξη
- δυσκολεύονται στη δομή προτάσεων
- μεγάλη δυσκολία στους χρόνους των ρημάτων
- μεγάλη δυσκολία στην εκμάθηση των ανώμαλων ρημάτων (αυτά εξάλλου είναι δύσκολα και για τους μαθητές χωρίς μαθησιακές δυσκολίες!)
Στην ανάγνωση
- διαβάζουν σαν....ρομπότ!
- αντικαθιστούν λέξεις με παρόμοιες
- χάνουν τη σειρά στο κείμενο
- δεν κατανοούν όσα διαβάζουν
Μερικές συμβουλές για καθηγητές ξένων γλωσσών:
* Χρησιμοποιήστε την πολυαισθητηριακή μέθοδο που συνδυάζει ήχους, εικόνες, αφή κλπ.
Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε εικόνες για εκμάθηση λεξιλογίου. Βάλτε το παιδί να ζωγραφίσει τη λέξη που διδάσκετε, να φτιάξει μικρές προτάσεις ζωγραφίζοντας το νόημα τους.
* Χρησιμοποιήστε ήχους, π.χ. τον ήχο της βροχής, του γαβγίσματος, την κόρνα κλπ διδάσκοντας την αντίστοιχη λέξη.
* Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα για να ξεχωρίσετε γράμματα ή συλλαβές που μπερδεύουν συχνά.
* Φτιάξτε λίστες λέξεων που ταιριάζουν
π.χ. η λίστα των φρούτων
Βάλτε τα παιδιά να αντιστοιχίσουν την κάθε λέξη με το ανάλογο φρούτο
* Φτιάξτε λίστες με τα πιο συχνά ρήματα και επίθετα.
* Οργανώστε τα ανώμαλα ρήματα ανάλογα με την κατάληξη που παίρνουν
π.χ. buy - bought bite - bitten
fight - fought broke - broken
bring - brought choose - chosen
* Τονίστε το τμήμα των λέξεων που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά, αυτό δηλαδή που συχνά συγχέουν στον προφορικό λόγο.
* Κάντε το μάθημα ευχάριστο, διαδραστικό και ενδιαφέρον!
* Μάθετε τους τραγούδια! Τα παιδιά συνήθως ακούνε ξένη μουσική. Δώστε τους να διαβάσουν και να μάθουν κάποια γνωστά και όμορφα αγγλικά τραγούδια.
* Να είστε υπομονετικοί και να τους δίνετε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για τις ασκήσεις
* Μην φορτώνεται τα παιδιά με πολλές ασκήσεις για το σπίτι
* Κάντε συχνές επαναλήψεις σε σημαντικά πράγματα όπως οι χρόνοι των ρημάτων.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
Monday, August 18, 2014
Κανόνες πώς να μελετώ σωστά
Υποστηρικτικές συνθήκες εργασίας:
Χώρος εργασίας:
· Είναι προτιμότερο να επιλέγεται ο ίδιος πάντοτε χώρος.
· Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο αυτά που είναι απαραίτητα για το διάβασμα του συγκεκριμένου μαθήματος.
· Κατά τα διαλείμματα είναι απαραίτητο να γίνεται αλλαγή του χώρου.
Ώρες εργασίας:
· Ο κάθε μαθητής πρέπει να βρει ποιες ώρες είναι γι’ αυτόν οι πιο αποδοτικές.
· Είναι προτιμότερο να υπάρχουν προκαθορισμένες ώρες διαβάσματος. Κάθε αλλαγή συνήθειας απαιτεί και ανάλογο χρόνο προσαρμογής.
Διαλείμματα:
· Τα διαλείμματα είναι σημαντικά, απαραίτητα και βοηθούν τη μάθηση.
· Η διάρκεια του διαλείμματος πρέπει να προκαθορίζεται και να τηρείται.
· Οι δραστηριότητες κατά τα διαλείμματα πρέπει να διαφοροποιούνται από τη διαδικασία του διαβάσματος.
· Κατά τα σύντομα διαλείμματα αποφύγετε τις δραστηριότητες που διακόπτονται δύσκολα (τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια).
Σωματική ευεξία:
· Κατάλληλη διατροφή.
· Συστήνεται η κίνηση ως αντισταθμιστικός παράγοντας (για παράδειγμα, κατά τα διαλείμματα).
· Είναι απαραίτητος αρκετός ύπνος για την αναζωογόνηση του σώματος.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ
Γενικός σχεδιασμός με ισχύ για όλο το χρόνο
Ανάλογα με το πρόγραμμα των μαθημάτων, αφιερώνω λίγη ώρα κάθε μέρα ή λίγες ώρες στο τέλος της εβδομάδας για να ξαναδιαβάσω τις σημειώσεις που κράτησα στα μαθήματα (Ποιο θέμα αναπτύχθηκε; Τι σημαντικό ειπώθηκε;). Συγκεντρώνω και διαβάζω τα άρθρα, τα κεφάλαια των βιβλίων ή τις σημειώσεις που πρότεινε ο καθηγητής μας.
Χρόνος και χωρισμός της ύλης για μια συγκεκριμένη εξέταση:
· Προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.
· Δοκιμαστική μάθηση για 3-5 ημέρες ώστε να βρω:
– Πόσες ώρες μπορώ να διαβάζω ημερησίως;
– Πόσες σελίδες κατά μέσο όρο καταφέρνω να διαβάσω;
· Συγκεκριμένος σχεδιασμός για να ξέρω:
– Πόσες ώρες χρειάζομαι για να διαβάσω μια φορά όλη την ύλη;
– Πόσες ώρες χρειάζομαι για την επανάληψη αυτής της ύλης;
– Πόσος χρόνος μου είναι απαραίτητος για την τελική επανάληψη;
· Απρόοπτα γεγονότα: Φροντίζω να συνυπολογίσω και το χρόνο για τυχόν απρόσμενες υποχρεώσεις.
· Λεπτομερής σχεδιασμός: Ο εβδομαδιαίος σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μελέτης για μια εβδομάδα.
Λάθη στο σχεδιασμό
Όταν το ημερήσιο πρόγραμμα δεν μπορεί να εκπληρωθεί, πρέπει να τεθεί άμεσα το ερώτημα εάν το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί με εκούσια μείωση του ελεύθερου χρόνου. Σε περίπτωση επανειλημμένης αποτυχίας εκπλήρωσης του προγράμματος, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ο λόγος, έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντική επανάληψη και να καταρτιστεί ένας νέος σχεδιασμός της μελέτης.
ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ
Υπάρχουν λίγοι γενικοί κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους. Ο καθένας πρέπει να βρει αυτούς που ισχύουν για τον εαυτό του.
· Τα περισσότερα τα ξεχνούμε αμέσως μετά το διάβασμα, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινούμε αμέσως με την επανάληψη τμημάτων της ύλης που έχουμε να διαβάσουμε.
· Όσο πιο νωρίς ξεκινούμε την επανάληψη, τόσο πιο λίγες επαναλήψεις είναι απαραίτητες.
· Ακόμα και εάν ξεχάσουμε κάτι που μάθαμε καλά στο παρελθόν, μια επανάληψη θα το επανενεργοποιήσει.
· Όσο περισσότερες λεπτομέρειες περιέχει η ύλη, τόσο πιο πολλές επαναλήψεις είναι απαραίτητες.
Οι εγγραφές 2014-2015 ξεκίνησαν!
Οι Εγγραφές 2014-2015 ξεκίνησαν από 18 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας μας είναι Δευτέρα ως Παρασκευή 9-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα και Σάββατο 10-12 το πρωί.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24910 25854/6970833965
Είμαστε Πάντα Δίπλα Σας!!!!
Sunday, August 17, 2014
Σχολικός εκφοβισμός (bullying): Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Μορφές εκφοβισμού
• Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.
• Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.
• Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.
• Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.
• Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.
• Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.
• Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.
Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Στα πλαίσια της πρόληψης έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας (π.χ. Νορβηγικό μοντέλο Dan Olweus, φινλανδικό μοντέλο KIVAKOULOU, στην Ελλάδα το πρόγραμμα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. «Stop στην ενδοσχολική βία» κ.α.).
Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση της Κοινωνικής-Οικολογικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Κάποιες αποτελεσματικές πρακτικές, σε επίπεδο σχολείου και τάξης, για εφαρμογή μιας στρατηγικής ενάντια στη βία, είναι:
• σε επίπεδο σχολείου:
σύνταξη Σχολικής Επιτροπής ενάντια στον εκφοβισμό & την ενδοσχολική βία
σύνταξη Διακήρυξης του σχολείου ενάντια στη βία: δικαιώματα-υποχρεώσεις-καθήκοντα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας
αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου
ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς, προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος αναπαραγωγής και ενθάρρυνσης της ενδοσχολικής βίας
• σε επίπεδο τάξης:
συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
συζήτηση για τις επιπτώσεις του εκφοβισμού
ενημέρωση σχετικά με το γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο
τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία
παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση των συγκρούσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκφοβισμό
προαγωγή των συνεργατικών αλληλεπιδράσεων
παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του δασκάλου, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών.
Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων, διότι, αφού η αιτιολογία του εκφοβισμού είναι πολυπαραγοντική και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.
• Διευθυντής:
Καταγράψτε το περιστατικό, δίνοντας πληροφορίες για το πού και πότε συνέβη το περιστατικό, για το ποιοι συμμετείχαν, ποιοι παρατηρούσαν, τι μορφή εκφοβισμού ασκήθηκε και περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε.
Διατηρείστε αρχείο καταγραφής των περιστατικών, ώστε να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη
Προσδιορίστε αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων ενάντια στη βία
Αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εκφοβιστική συμπεριφορά, επικοινωνήστε με τους γονείς του παιδιού τηλεφωνικά και κανονίστε μια συνάντηση για να συζητήσετε
Καθορίστε τις συνέπειες για το παιδί που εκφοβίζει, ύστερα από τη συζήτηση με τους γονείς, το παιδί που εκφοβίζει, τα παιδιά-υποστηρικτές του παιδιού που εκφοβίζει, και τη Σχολική Επιτροπή
Σχεδιάστε τον τρόπο παρακολούθησης του προβλήματος ώστε να έχετε εποπτεία της εξέλιξης της κατάστασης
• Εκπαιδευτικοί:
Μιλήστε στο παιδί που εκφοβίζεται και ακούστε με προσοχή και σοβαρότητα αυτά που έχει να σας πει. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα για να το προστατεύσετε και ότι είστε διαθέσιμος να παράσχετε κάθε δυνατή βοήθεια. Πείτε στο παιδί, να σας κρατά ενήμερο σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη
Συζητήστε με τους γονείς του παιδιού, εκφράστε τις ανησυχίες σας και δείξτε ότι είστε αποφασισμένος να αναλάβετε δράση
Εξακριβώστε ποιο παιδί είναι αυτό που εκφοβίζεται ή αυτό που εκφοβίζει
Εξακριβώστε αν υπάρχει ομάδα παιδιών η οποία ενθαρρύνει ή/και υποστηρίζει το παιδί που εκφοβίζει
Οδηγήστε το παιδί που εκφοβίζει στο γραφείο του Διευθυντή και συζητήστε σοβαρά μαζί του για το περιστατικό
Υποστηρίξτε το παιδί που εκφοβίζεται σε συνεργασία με τον Διευθυντή
• Συμμαθητές μέσα στην τάξη:
Προσδιορίστε ποιοι συμμαθητές σας ήταν παρόντες στο περιστατικό εκφοβισμού
Ξεκαθαρίστε αν συμμετείχαν ως ουδέτεροι παρατηρητές ή αν ενθάρρυναν το παιδί που εκφοβίζει
Συζητήστε μαζί τους για το ποια θα ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά σε μια τέτοια περίπτωση (π.χ. να μιλήσουν σε κάποιον ενήλικα για να βοηθήσει) και για το ποιες ευθύνες έχουν όταν παρατηρούν να συμβαίνει περιστατικό εκφοβισμού
Συζητήστε σχετικά με το τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφευχθεί ο εκφοβισμός και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμμαθητές τους
Κάποια μοντέλα συνομηλίκων, που αποτελούν στρατηγικές αντιμετώπισης των περιστατικών εκφοβισμού από μαθητές προς μαθητές στο πλαίσιο του σχολείου, είναι επιγραμματικά:
Η προσέγγιση που δεν εστιάζει στο φταίξιμο
Προσεγγίσεις υποστήριξης μεταξύ των συνομηλίκων
Το μοντέλο του «συνομηλίκου πρότυπο»
Το μοντέλο της «συμβουλευτικής μεταξύ συνομηλίκων»
Το μοντέλο της «Διαμεσολάβησης»
• Γονείς παιδιού που εκφοβίζεται:
Συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του
Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνετε
Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας για τα συναισθήματά του και για τις ανάγκες του
Παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και την υγεία του παιδιού σας
Αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.
• Γονείς παιδιού που εκφοβίζει:
Συζητήστε με τον Διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό εκφοβισμού που προκλήθηκε από το παιδί σας
Συνεργαστείτε με το σχολείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού σας σχετικά με τη βία
Συνεργαστείτε με τον Διευθυντή και τον δάσκαλο του παιδιού σας για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών
Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης και συνεργαστείτε στενά με το σχολείο. Παρατηρήστε αν το παιδί σας εμπλέκεται συχνά σε καβγάδες ή εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά και με τα παιδιά της γειτονιάς ή και με εσάς στο σπίτι. Μιλήστε γι’ αυτά στο Διευθυντή και το δάσκαλο της τάξης και συνεργαστείτε μαζί τους για να πάρετε βοήθεια
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες άμεσες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης στις οποίες μπορεί να προβεί το σχολείο, από μόνες τους όμως δε μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, στο οποίο να συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πηγή: Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο
Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να οργανωθεί όσον αφορά τη σχολική μελέτη
Τα περισσότερα παιδιά δημιουργούν ένα μικρό χάος στο δωμάτιο τους και δεν οργανώνονται εύκολα, ειδικά όσον αφορά την καθημερινή μελέτη. Με λίγη βοήθεια και κάποια εξάσκηση, τα παιδιά μπορούν να γίνει πιο οργανωμένα και αποδοτικά.
Βασικός κανόνας: Κάθε δραστηριότητα πρέπει να χωρίζεται σε 3 βήματα:
1. Οργάνωση υλικού
Το παιδί πρέπει να συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσει την εργασία του. Βοηθάμε το παιδί να δει τι ασκήσεις έχει να κάνει και ποια βιβλία, τετράδια, μολύβια ή άλλα υλικά χρειάζεται να έχει πάνω στο γραφείο του.
Μπορείτε μάλιστα να του δείξετε πως να φτιάχνει μια λίστα με τις ασκήσεις που έχει να κάνει.
π.χ. μαθηματικά, άσκηση 5
γλώσσα, ασκήσεις 1 και 3
Ιστορία κεφ. 12
Καθώς προχωρά θα σβήνει κάθε άσκηση που ολοκληρώνει. Έτσι θα γνωρίζει πόσο έχει προχωρήσει και τι έχει να κάνει στη συνέχεια. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές μαζί με το παιδί, μέχρι να μπορεί να το κάνει μόνο του!
Σημαντικός κανόνας εδώ είναι το καθαρό δωμάτιο με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα πάνω και γύρω από το γραφείο διαβάσματος.
2. Συγκέντρωση
Το παιδί μένει συγκεντρωμένο στην εργασία του και δεν αποσπάται από άλλα ερεθίσματα. Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να μένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει, ότι θα τελειώσει γρήγορα έτσι και θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Επιτρέπεται μόνο ένα μικρό διάλειμμα για ξεμούδιασμα, για ένα χυμό ή σνακ αλλά όχι για τηλεόραση ή παιχνίδι!
Σημαντικός κανόνας εδώ η ησυχία και ηρεμία στο σπίτι, την ώρα που το παιδί διαβάζει. π.χ. δεν γίνεται να ακούγεται η τηλεόραση και να περιμένουμε από το παιδί να συγκεντρωθεί!
3. Ολοκλήρωση
Το παιδί ολοκληρώνει την εργασία ή το διάβασμα του, ελέγχει, διορθώνει, φτιάχνει και την τσάντα του για την επόμενη μέρα. Εξηγήστε το παιδί το πόσο σημαντικό είναι να κάνει τις ασκήσεις προσεκτικά, για να μην χρειάζεται να τις ξανακάνει αν π.χ. έχει κάνει άσχημα γράμματα, καθώς και πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος κάθε άσκησης στο τέλος.
Όταν τα παιδιά γνωρίζουν αυτά τα βήματα και πως να τα εφαρμόσουν, τότε είναι πιο εύκολο να οργανωθούν και να κάνουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς την παρουσία ή τις φωνές (που δυστυχώς συνήθως υπάρχουν) του γονέα!
Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μάθουν τα παιδιά αυτά τα τρία βήματα και να τα εφαρμόζουν. Να είστε υπομονετικοί και ενθαρρυντικοί με κάθε βελτίωση, ακόμα και μικρή!
Αξίζει να προσπαθήσετε γιατί έτσι τα παιδιά θα μάθουν να διαβάζουν μόνα τους, να οργανώνουν τις υποχρεώσεις τους και να νοιώθουν πιο ανεξάρτητα.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
Tuesday, August 5, 2014
Monday, August 4, 2014
EΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 2014-2015
Συγχαρητήρια στους μαθητές του My English School για την επιτυχία τους στις εξετάσεις:
YLE Cambridge
Starters University of Cambridge Pre-A1
Παναγιώτα Ανδρεοπούλου
Μαρία Βλαχάκη
Σωκράτης Κατσανάκης
Movers University of Cambridge A1
Ευαγγελία Αλεξίου
Μαρία Γιώτα
Όλγα Ευθυμιάδου
Γιάννης Μακρής
Δημήτρης Μακρής
Θεοφανεία Μερεντίτη
Σωτηρία Προσμίτη
Λευτέρης Τρελλόπουλος
Μέγκι Χότζα
Flyers University of Cambridge A2
Γιάννης Ανδρεόπουλος
Δήμητρα Λιάγγα
Μαρκέλλα Μάστορα
Γεωργία Τριανταφύλλου
Pre-Lower B1
Ηρώ Ακριβούση
Ειρήνη Βαρσάμη
Αθανάσιος Μουστάκας
Χριστίνα Νικολοπούλου
Lower B2
Aντώνης Ιωάννου
Νικολέτα Κατσικοπούλου
Ιωάννα Λιάγγα
Ελένη Λιάμα
Γεωργία Μανίκα
Ελένη Μπουρότσικα
Στέλλα Μουστάκα
Κωνσταντίνα Ντοκούζη
Σωτηρία Παδιώτη
Aννίτα Χάση
Proficiency (C2)
Ζωή Μήτα
Αγγλικά- Ειδικό μάθημα πανελληνίων
Βασίλης Μητσογιάννης (ΑΕΙ Μετάφρασης και Διερμηνίας, Κέρκυρα)
Συγχαρητήρια παιδιά και πάντα επιτυχίες!!!!
YLE Cambridge
Starters University of Cambridge Pre-A1
Παναγιώτα Ανδρεοπούλου
Μαρία Βλαχάκη
Σωκράτης Κατσανάκης
Movers University of Cambridge A1
Ευαγγελία Αλεξίου
Μαρία Γιώτα
Όλγα Ευθυμιάδου
Γιάννης Μακρής
Δημήτρης Μακρής
Θεοφανεία Μερεντίτη
Σωτηρία Προσμίτη
Λευτέρης Τρελλόπουλος
Μέγκι Χότζα
Flyers University of Cambridge A2
Γιάννης Ανδρεόπουλος
Δήμητρα Λιάγγα
Μαρκέλλα Μάστορα
Γεωργία Τριανταφύλλου
Pre-Lower B1
Ηρώ Ακριβούση
Ειρήνη Βαρσάμη
Αθανάσιος Μουστάκας
Χριστίνα Νικολοπούλου
Lower B2
Aντώνης Ιωάννου
Νικολέτα Κατσικοπούλου
Ιωάννα Λιάγγα
Ελένη Λιάμα
Γεωργία Μανίκα
Ελένη Μπουρότσικα
Στέλλα Μουστάκα
Κωνσταντίνα Ντοκούζη
Σωτηρία Παδιώτη
Aννίτα Χάση
Proficiency (C2)
Ζωή Μήτα
Αγγλικά- Ειδικό μάθημα πανελληνίων
Βασίλης Μητσογιάννης (ΑΕΙ Μετάφρασης και Διερμηνίας, Κέρκυρα)
Συγχαρητήρια παιδιά και πάντα επιτυχίες!!!!
Sunday, August 3, 2014
Ο ιδανικός χώρος μελέτης για τα υπερκινητικά παιδιά
Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα αποσπούνται εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα. Για αυτό,είναι πολύ σημαντικό, ο χώρος που μελετούν να είναι οργανωμένος.
Μερικές συμβουλές για το παιδικό δωμάτιο και ιδιαίτερα για το γραφείο του μικρού μαθητή:
Καθαρό δωμάτιο με καλό φωτισμό.
Απαλλαγμένο από περιττά αντικείμενα, από τοίχους γεμάτους αφίσες.
Όσο το δυνατόν ήσυχο δωμάτιο, με δυνατότητα αποκλεισμού εξωτερικών θορύβων.
Τα υπερκινητικά παιδιά συχνά σηκώνονται ή χτυπούν τα πόδια κάτω από την καρέκλα. Βάλτε ένα μικρό σκαμπό - υποπόδιο - για να ακουμπά το παιδί τα πόδια του. Ο χώρος που ακουμπούν τα πόδια, πρέπει να είναι άδειος.
Πάνω στο γραφείο θα βρίσκονται μόνο τα απαραίτητα. Με αυτό εννοώ μια μολυβοθήκη και τα βιβλία.
Μην έχετε τηλεόραση και άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσα στο δωμάτιο, για να μην δείτε ξαφνικά το παιδί σας να παίζει ή να βλέπει τηλεόραση τα ξημερώματα!!!
Τα χρώματα στο δωμάτιο να προκαλούν ηρεμία. Επιλέξτε απαλά χρώματα που ξεκουράζουν το βλέμμα.
Αποφύγετε την καρέκλα με τις ρόδες αν το παιδί σας είναι υπερκινητικό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στριφογυρίζει όλη την ώρα!
Κάτω από την καρέκλα βάλτε κάτι ώστε να μην γλιστράει. Τα υπερκινητικά παιδιά τρώνε τούμπες επειδή κουνούν την καρέκλα προς τα πίσω!
Αν υπάρχει βιβλιοθήκη στο δωμάτιο, ας μην έχει το ρόλο της αποθήκευσης! Καλό είναι να υπάρχουν λίγα βιβλία που υπάρχει πιθανότητα να διαβάσει το παιδί.
Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το χώρο πάνω στο γραφείο αλλά και στα συρτάρια, έτσι ώστε να είναι πιο λειτουργικός.
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
pa
Υπάρχουν "κακοί" μαθητές;
Η απάντηση μου είναι ΟΧΙ! Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές, όπως δεν υπάρχουν ούτε χαζοί μαθητές! Κι όμως πολλοί - εκπαιδευτικοί και γονείς- νομίζουν πως υπάρχουν. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι γεμάτος απαξιωτικές σημασίες που δεν έχουν χώρο στην εκπαίδευση.
Ποιοι μαθητές παίρνουν συνήθως την ταμπέλα "κακός"
- αυτοί που δυσκολεύονται σε κάτι
- αυτοί δεν έρχονται με λυμένες ασκήσεις
- αυτοί που δεν γράφουν καλά στα τεστ
- αυτοί που δεν συμμετέχουν στην τάξη
- αυτοί που κάνουν φασαρία
- αυτοί που έχουν μαθησιακές δυσκολίες
- αυτοί που είναι διαφορετικοί
- αυτοί που δεν μπορούν να πουν το μάθημα παπαγαλία
- αυτοί που κάνουν ορθογραφικά λάθη
- αυτοί που δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση από τους γονείς τους ή τους εκπαιδευτικούς
- αυτοί που δεν μπορούν να μάθουν μέσα από το βαρετό και γενικό εκπαιδευτικό σύστημα
Πώς νοιώθει ο μαθητής που έχει την ταμπέλα "κακός"
- Έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση
- Σταματά να προσπαθεί, αφού αποδέχεται το χαρακτηρισμό
- Δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα
- Νοιώθει αποτυχημένος
- Νοιώθει "κακός" σε όλα, όχι μόνο στην μάθηση
- Γίνεται αποδέκτης αρνητικών σχολίων από τους συμμαθητές
- Παρατά το σχολείο
Ο ρόλος του δασκάλου δεν είναι να κάνει χαρακτηρισμούς του τύπου κακός, τεμπέλης, χαζός, προβληματικός, σκράπας και άλλα τέτοια παρόμοια, αλλά να βρει τρόπο να προσεγγίσει κάθε μαθητή του, να βρει κίνητρα για κάθε μαθητή του και να φτιάξει το κλίμα και το σύστημα στην τάξη του ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Δεν υπάρχει παιδί που είναι από τη φύση του "κακός" μαθητής, δεν υπάρχει παιδί που ξεκινώντας το σχολείο αποφασίζει ότι θα χαζεύει, δεν θα γράφει, θα είναι αργός αναγνώστης, δεν θα γράφει καλά στα τεστ κ.λ.π! Οι "κακοί" μαθητές δημιουργούνται από το ελλιπές εκπαιδευτικό μας σύστημα, από έλλειψη ενδιαφέροντος και γνώσεων από γονείς και εκπαιδευτικούς.
Δεν υπάρχει παιδί χωρίς ικανότητες και ταλέντα!
Ο "κακός" μαθητής είναι απλά ο αδύναμος μαθητής που για κάποιο ή κάποιους λόγους διαφοροποιείται από το γενικό σύνολο. Ο ρόλος του σχολείου είναι ή θα έπρεπε να είναι η παιδαγωγική και σχολική επιτυχία όλων των παιδιών.
Κι όμως, ακόμα και σήμερα κάποιοι δάσκαλοι λένε " έχω 2-3 κακούς μαθητές, τους αφήνω στην άκρη και προχωρώ με τους υπόλοιπους"!!
Όμως δεν είναι αυτός ο ρόλος του δασκάλου, δεν είναι αυτός ο σκοπός του σχολείου....είναι κάτι εντελώς διαφορετικό! Είναι να δίνει την δυνατότητα, τα εφόδια και τα κίνητρα σε ΟΛΑ τα παιδιά να μάθουν, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν. Να υπάρχει τέτοιο περιβάλλον ώστε να ικανοποιούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών.
Άρα λοιπόν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν κακοί μαθητές, αλλά μάλλον κακοί εκπαιδευτικοί (όχι ΟΛΟΙ) και κακό εκπαιδευτικό σύστημα.
Μπορώ επίσης να πω ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κάνουν τη διαφορά! Συνεχίστε!!
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
Thursday, July 24, 2014
Αποτελέσματα ESB May 2014:Συγχαρητήρια-Συγχαρητήρια-Συγχαρητήρια!!!!
Συγχαρητήρια στους μαθητές του My English School για την επιτυχία τους στις εξετάσεις Β1(Pre-Lower) και Β2(Lower):
Β1
Αθανάσιος Μουστάκας Pass
Χριστίνα Νικολοπούλου Pass
Ηρώ Ακριβούση Pass with Merit
Ειρήνη Βαρσάμη Pass
B2
Νικολέτα Κατσικοπούλου Pass with Merit
Γεωργία Μανίκα Pass with Merit
Aντώνης Ιωάννου Pass
Στέλλα Μουστάκα Pass
Σωτηρία Παδιώτη Pass
Aννίτα Χάση Pass with Distinction
Συγχαρητήρια παιδιά και πάντα επιτυχίες!!!!
Tuesday, July 22, 2014
Λόγια που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας…
Είσαι βλάκας…. Ηλιθιο… Χαζο είσαι και δεν καταλαβαίνεις… Δεν σε θέλω… Δεν σε αγαπάω !
Μπορω να γράφω και αλλα για ώρες… Λόγια που ίσως δεν προορίζονται να κάνουν τόσο μεγάλο κακό , αλλα καταφερνουν να δολοφονουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας. Μεγάλωσα έχοντας την εντύπωση ότι είμαι άσχημη ,ότι δεν μου αξίζει η αγάπη , ότι είμαι χαζη βλαμμενη ζωηρή ,ισοδυναμω με 10 αγόρια & Αμφιβόλου ηθικής γιατι τόλμησα να δεχτώ δώρο του Αγ βαλεντινου στα 14 μου απο ένα συμμαθητή μου !!!! Είμαι 33 χρόνων και ακόμα θυμάμαι τον εαυτό μου να πασχίζει για το απουσιολογιο του τμήματος και αφου τα κατάφερα να Παρω τους μεγαλύτερους βαθμούς όταν τα εδειξα στη μητερα μου , αυτη είπε : Πως κανεις έτσι; Δεν είναι και 20 ! Να σημειώσω πως είχα 19,5!!!
Με τον καιρο κατάφερα να κατάρριψω όλες τις λέξεις που κάποτε με πληγωναν και δεν ήμουν εγω! Κατάφερα να μάθω τι λέξεις μου αξίζουν και με τι λέξεις θα επιτρέψω να με αποκαλούν ! Περασα πολυ καιρο ψάχνοντας να ανακάλυψω εμένα και πολυ περισσότερο χρόνο να καταλάβω πως δεν εφταιγα εγω!
Γιατι όταν κατηγορεις ένα παιδι εσύ η Μαμα του …γι αυτο αυτη είναι η πραγματικότητα ! Γιατι η Μαμα του είναι ο κόσμος του όλος ! Ο άνθρωπος που θέλει να μοιασει ,που θαυμάζει ,που αγαπάει και για χάρη του προσπαθει να καταφέρει πράγματα για να ακουσει ένα μπράβο ! Για να καταφέρει να σε εντυπωσιάσει! Βάζω στο Στάθη να κάνει διάφορα όπως πχ να τρωει μόνος του ή να πετάξει το pampers της μικρής και αν τα καταφέρνει έστω και κουτσά στραβά εγω χειροκροτω ζητοκραυγαζω!!!
Βλέπω στα ματακια του την λάμψη την περηφάνεια . Νιώθει πως τα κατάφερε !
Ας μεγαλώσουμε παιδια χωρίς τέτοια τραυματα… Τραυματα που θα τα δυσκολέψουν στη ζωη τους…
Τραυματα που θα τα κουβαλάνε μια ολόκληρη ζωη! Ας γεμίζουμε τη μέρα τους με θαυμασμό και χειροκρότημα!
Ας τα κάνουμε να ξεχειλίζουν απο αυτοπεποίθηση.
Πηγή:supermoms.com
Wednesday, July 16, 2014
Η ομάδα του My English School μεγαλώνει!!!
📢Η ομάδα του My English School μεγαλώνει!!!Ζητούνται καθηγητές/ καθηγήτριες Γερμανικών με όρεξη και αγάπη για δουλειά!
Μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας στο:
💻bvictory@hotmail.com ή ☎️ καλέστε στο 6970833965- 24910-25854
Γράμμα δασκάλας στους μαθητές της μετά τις εξετάσεις
Με μία τρυφερή επιστολή, η διευθύντρια ενός δημοτικού σχολείου στο Λανκασάιρ της Αγγλίας, είπε στους μαθητές της ότι είναι πολλά περισσότερα από τα αποτελέσματα κάποιων εξετάσεων.
Η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε viral.«Οι άνθρωποι που φτιάχνουν αυτά τα τεστ και που τα διορθώνουν δεν γνωρίζουν κάθε έναν από εσάς: όχι με τον τρόπο που σας ξέρουν οι δάσκαλοί σας, με τον τρόπο που ελπίζω να σας μάθω και σίγουρα όχι με τον τρόπο που σας γνωρίζουν οι γονείς σας. Δεν ξέρουν ότι πολλοί από εσάς μιλούν δύο γλώσσες. Δεν ξέρουν ότι μπορείτε να παίξετε κάποιο μουσικό όργανο ή να χορέψετε ή να ζωγραφίσετε μία εικόνα. Δεν γνωρίζουν ότι οι φίλοι σας βασίζονται πάνω σας για να είστε δίπλα τους ή ότι το γέλιο σας φωτίζει την πιο τρομερή ημέρα» αναφέρει η επιστολή.
Και συνεχίζει: «Δεν γνωρίζουν ότι γράφετε ποίηση ή τραγούδια, ότι συμμετέχετε σε σπορ, ότι αναρωτιέστε για το μέλλον, ότι καμιά φορά φροντίζετε τον μικρό σας αδελφό ή την αδελφή σας μετά το σχολείο. Δεν ξέρουν ότι έχετε ταξιδέψει σε ένα πραγματικά φανταστικό μέρος ή ότι γνωρίζετε πώς να λέτε ιστορίες ή ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο με αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας και φίλους σας». «Δεν γνωρίζουν ότι μπορείτε να είστε έμπιστοι, ευγενικοί ή σκεπτόμενοι και ότι προσπαθείτε, κάθε ημέρα, να γίνεται ό,τι καλύτερο μπορείτε… τα αποτελέσματα (στις εξετάσεις) θα σας πούνε κάτι, αλλά δεν θα σας πούνε τα πάντα» καταλήγει η επιστολή.
Η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε viral.«Οι άνθρωποι που φτιάχνουν αυτά τα τεστ και που τα διορθώνουν δεν γνωρίζουν κάθε έναν από εσάς: όχι με τον τρόπο που σας ξέρουν οι δάσκαλοί σας, με τον τρόπο που ελπίζω να σας μάθω και σίγουρα όχι με τον τρόπο που σας γνωρίζουν οι γονείς σας. Δεν ξέρουν ότι πολλοί από εσάς μιλούν δύο γλώσσες. Δεν ξέρουν ότι μπορείτε να παίξετε κάποιο μουσικό όργανο ή να χορέψετε ή να ζωγραφίσετε μία εικόνα. Δεν γνωρίζουν ότι οι φίλοι σας βασίζονται πάνω σας για να είστε δίπλα τους ή ότι το γέλιο σας φωτίζει την πιο τρομερή ημέρα» αναφέρει η επιστολή.
Και συνεχίζει: «Δεν γνωρίζουν ότι γράφετε ποίηση ή τραγούδια, ότι συμμετέχετε σε σπορ, ότι αναρωτιέστε για το μέλλον, ότι καμιά φορά φροντίζετε τον μικρό σας αδελφό ή την αδελφή σας μετά το σχολείο. Δεν ξέρουν ότι έχετε ταξιδέψει σε ένα πραγματικά φανταστικό μέρος ή ότι γνωρίζετε πώς να λέτε ιστορίες ή ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο με αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας και φίλους σας». «Δεν γνωρίζουν ότι μπορείτε να είστε έμπιστοι, ευγενικοί ή σκεπτόμενοι και ότι προσπαθείτε, κάθε ημέρα, να γίνεται ό,τι καλύτερο μπορείτε… τα αποτελέσματα (στις εξετάσεις) θα σας πούνε κάτι, αλλά δεν θα σας πούνε τα πάντα» καταλήγει η επιστολή.
Tuesday, July 15, 2014
Αποτελέσματα ESB Lower B2 Μάιος Δεκέμβριος 2014
Πότε λαμβάνουν οι υποψήφιοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ESB Lower 2014;
Οι υποψήφιοι των εξετάσεων ESB του Μαΐου 2014 λαμβάνουν τα αποτελέσματα τέλη Ιουλίου. Οι υποψήφιοι των εξετάσεων Δεκεμβρίου 2014 λαμβάνουν τα αποτελέσματα τέλη Ιανουαρίου.
Πώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα Lower ESB Μάιος 2014;
Όλοι οι υποψήφιοι των εξετάσεων ESB για τον Μάιο 2014, λαμβάνουν με προσωπική επιστολή το Δελτίο Επίδοσης στο οποίο αναγράφεται η συνολική και ανά τμήμα εξέτασης βαθμολογία. Αντίγραφο της βαθμολογίας των εξετάσεων αποστέλλεται και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών τα οποία επιμελούνται την προετοιμασία των υποψηφίων.
Τι γίνεται αν είμαι μεμονωμένος διαγωνιζόμενος στο ESB Lower;
Αν εγγραφήκατε ως μεμονωμένος μαθητής, θα παραλάβετε τα αποτελέσματα στη διεύθυνσή που έχετε δηλώσει. Δίνονται και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμος Φροντιστηριούχων, EUROPALSO, Ακαδημίας 98-100.
Οι υποψήφιοι των εξετάσεων ESB του Μαΐου 2014 λαμβάνουν τα αποτελέσματα τέλη Ιουλίου. Οι υποψήφιοι των εξετάσεων Δεκεμβρίου 2014 λαμβάνουν τα αποτελέσματα τέλη Ιανουαρίου.
Πώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα Lower ESB Μάιος 2014;
Όλοι οι υποψήφιοι των εξετάσεων ESB για τον Μάιο 2014, λαμβάνουν με προσωπική επιστολή το Δελτίο Επίδοσης στο οποίο αναγράφεται η συνολική και ανά τμήμα εξέτασης βαθμολογία. Αντίγραφο της βαθμολογίας των εξετάσεων αποστέλλεται και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών τα οποία επιμελούνται την προετοιμασία των υποψηφίων.
Τι γίνεται αν είμαι μεμονωμένος διαγωνιζόμενος στο ESB Lower;
Αν εγγραφήκατε ως μεμονωμένος μαθητής, θα παραλάβετε τα αποτελέσματα στη διεύθυνσή που έχετε δηλώσει. Δίνονται και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμος Φροντιστηριούχων, EUROPALSO, Ακαδημίας 98-100.
Sunday, July 13, 2014
Χαρισματικά παιδιά: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους
Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί έχει ξεχωριστές ικανότητες σε κάποιον τομέα; Δείτε τα 5 χαρακτηριστικά του χαρισματικού παιδιού.
Γράφει ο Στέλιος Μαντούδης ,αναπτυξιολόγος εργοθεραπευτής,επιστημονικός συνεργάτης του Παίδων Αγλαία Κυριακού.
Τι εννοούμε όταν αποκαλούμε ένα παιδί χαρισματικό και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Με τον όρο χαρισματικό παιδί εννοούμε το παιδί που συνδυάζει πολύ υψηλές ικανότητες στον συναισθητικό αλλά και στο γνωστικό τομέα.Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα λέγαμε πως έχει την απόλυτη νοημοσύνη γιατί έχει υψηλές επιδόσεις, όπως περιγράφονται από την πολλαπλή νοημοσύνη του Γκάρντενερ.
Αυτές είναι:
Λογικομαθηματική
Λεκτική
Μουσική
Χωρική Κιναισθητική
Ενδοπροσωπική
Διαπροσωπική
Φυσιογνωστική
Κριτήρια Χαρισματικότητας:
Για να θεωρήσουμε ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό θα πρέπει να έχει σε πάνω από πέντε τομείς, υψηλές επιδόσεις.
Τα χαρισματικά παιδιά στα πρώτα χρονιά της ζωής τους δεν χαρακτηρίζονται τόσο από τις γνώσεις τους αλλά από τον τρόπο που αποκτούν αυτές τις γνώσεις.
Τα πέντε χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών
Ταχύτητα και ευκολία αφομοίωσης
Διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα αντίληψης
Συνειρμικά μπορούν να οδηγηθούν σε ένα νέο συμπέρασμα
Μπορούν να λύνουν προβλήματα αξιοποιώντας νέες δικές τους εφευρετικές λύσεις.
Έχουν ευελιξία στη σκέψη και κάνουν ασυνήθιστους συσχετισμούς ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες.
Μαθαίνουν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά
Έμφυτη Περιέργεια
Αναζητούν τη γνώση από μόνα τους μέσα από ερωτήσεις και προβληματισμούς που θέτουν
Δείχνουν ιδιαίτερη περιέργεια για τον τρόπο λειτουργίας μηχανημάτων
Δείχνουν ενδιαφέρον να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα και το περιβάλλον
Διαθέτουν έντονο ενδιαφέρον τόσο για τις επιστήμες όσο και για την λογοτεχνία
Έχουν ασυνήθιστα ισχυρή μνήμη
Έχουν πολύ καλή βραχεία και μακρά μνήμη
Συνειρμική μνήμη
Συσχετική μνήμη
Φωτογραφική μνήμη
Κριτικό πνεύμα
Ετοιμόλογα και εύστοχα στις παρατηρήσεις που κάνουν
Έχουν πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ
Δέχονται την κριτική και τις παρατηρήσεις που τους γίνονται
Ασκούν κριτική και σχολιάζουν θέματα και καταστάσεις
Υψηλή ενσυναίσθηση
Είναι συναισθηματικά, ασφαλή και ώριμα
Εύκολα κατανοούν τα συναισθήματα και μπαίνουν στη θέση του άλλου
Δείχνουν ενδιαφέρον για τις σχέσεις και ευαισθησία για τα κοινωνικά προβλήματα
Είναι περιζήτητοι φίλοι λόγω των κοινωνικών χαρακτηριστικών που συνδυάζουν
Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί έχει ξεχωριστές ικανότητες σε κάποιο τομέα;
Είναι τα παιδιά που κατακτούν πολύ πιο νωρίς τα αναπτυξιακά ορόσημα. Περπατάνε, μιλάνε και μαθαίνουν πολύ γρήγορα για την ηλικία τους και αναπτύσσουν σύνθετη σκέψη σε μικρή ηλικία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν έφεση στη μάθηση από πολύ μικρά, δηλαδή αυτά σου φέρνουν τη γνώση. Είναι όπως ακριβώς ένα παιδί που έχει διάθεση για φαγητό και λέμε αυτό το παιδί όλο τρώει, έτσι και το χαρισματικό παιδί ψάχνει και βρίσκει πνευματική τροφή.
Τα πιο συχνά λάθη των γονέων
Πολύ συχνά οι γονείς από έλλειψη ενημέρωσης ή ευαισθητοποίησης δεν ασχολούνται μαζί τους και δεν ικανοποιούν την έμφυτη περιέργειά τους για γνώση.
Άλλοι αντίθετα, μπορεί να διακρίνουν ότι το παιδί τους, είναι χαρισματικό χωρίς πραγματικά να είναι και να το πιέζουν θέλοντας να ικανοποιήσουν τις δικές τους προσδοκίες. Για αυτό η γνώμη ενός ειδικού είναι εξίσου σημαντική όσο και στην περίπτωση των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες.
Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς των χαρισματικών παιδιών;
Οι γονείς των χαρισματικών παιδιών χρειάζεται να δείχνουν αποδοχή, κατανόηση, ευαισθησία και ευελιξία. Η ισορροπία είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και τα χαρισματικά παιδιά παραμένουν παιδιά. Μπορεί ένας πεντάχρονος να μιλάει, να σκέπτεται και να διαβάζει σαν ένα παιδί 8 χρονών, αλλά έχει τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με ένα παιδί της ηλικίας του.
Πώς γίνεται η διάγνωση ενός χαρισματικού παιδιού;
Η διάγνωση δεν είναι εύκολη, χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Χρειάζεται να κάνουμε μια σειρά από ειδικά τεστ, αναπτυξιακά, νοητικά αλλά και συναισθηματικά. Συνήθως, δίνουμε μία προσωρινή διάγνωση. Αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του παιδιού και κάνουμε συμβουλευτική στο σχολείο και στην οικογένεια. Συνήθως, κάνουμε διαχρονική παρακολούθηση, δηλαδή τα παρακολουθούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Στην εφηβεία χρειάζεται ειδική προσοχή και πολλές φόρες προτείνουμε την συναισθηματική στήριξη του χαρισματικού έφηβου ώστε να μπορεί να αποδεχτεί και να διαχειριστεί την διαφορετικότητά του.
Πηγή
Γράφει ο Στέλιος Μαντούδης ,αναπτυξιολόγος εργοθεραπευτής,επιστημονικός συνεργάτης του Παίδων Αγλαία Κυριακού.
Τι εννοούμε όταν αποκαλούμε ένα παιδί χαρισματικό και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Με τον όρο χαρισματικό παιδί εννοούμε το παιδί που συνδυάζει πολύ υψηλές ικανότητες στον συναισθητικό αλλά και στο γνωστικό τομέα.Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα λέγαμε πως έχει την απόλυτη νοημοσύνη γιατί έχει υψηλές επιδόσεις, όπως περιγράφονται από την πολλαπλή νοημοσύνη του Γκάρντενερ.
Αυτές είναι:
Λογικομαθηματική
Λεκτική
Μουσική
Χωρική Κιναισθητική
Ενδοπροσωπική
Διαπροσωπική
Φυσιογνωστική
Κριτήρια Χαρισματικότητας:
Για να θεωρήσουμε ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό θα πρέπει να έχει σε πάνω από πέντε τομείς, υψηλές επιδόσεις.
Τα χαρισματικά παιδιά στα πρώτα χρονιά της ζωής τους δεν χαρακτηρίζονται τόσο από τις γνώσεις τους αλλά από τον τρόπο που αποκτούν αυτές τις γνώσεις.
Τα πέντε χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών
Ταχύτητα και ευκολία αφομοίωσης
Διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα αντίληψης
Συνειρμικά μπορούν να οδηγηθούν σε ένα νέο συμπέρασμα
Μπορούν να λύνουν προβλήματα αξιοποιώντας νέες δικές τους εφευρετικές λύσεις.
Έχουν ευελιξία στη σκέψη και κάνουν ασυνήθιστους συσχετισμούς ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες.
Μαθαίνουν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά
Έμφυτη Περιέργεια
Αναζητούν τη γνώση από μόνα τους μέσα από ερωτήσεις και προβληματισμούς που θέτουν
Δείχνουν ιδιαίτερη περιέργεια για τον τρόπο λειτουργίας μηχανημάτων
Δείχνουν ενδιαφέρον να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα και το περιβάλλον
Διαθέτουν έντονο ενδιαφέρον τόσο για τις επιστήμες όσο και για την λογοτεχνία
Έχουν ασυνήθιστα ισχυρή μνήμη
Έχουν πολύ καλή βραχεία και μακρά μνήμη
Συνειρμική μνήμη
Συσχετική μνήμη
Φωτογραφική μνήμη
Κριτικό πνεύμα
Ετοιμόλογα και εύστοχα στις παρατηρήσεις που κάνουν
Έχουν πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ
Δέχονται την κριτική και τις παρατηρήσεις που τους γίνονται
Ασκούν κριτική και σχολιάζουν θέματα και καταστάσεις
Υψηλή ενσυναίσθηση
Είναι συναισθηματικά, ασφαλή και ώριμα
Εύκολα κατανοούν τα συναισθήματα και μπαίνουν στη θέση του άλλου
Δείχνουν ενδιαφέρον για τις σχέσεις και ευαισθησία για τα κοινωνικά προβλήματα
Είναι περιζήτητοι φίλοι λόγω των κοινωνικών χαρακτηριστικών που συνδυάζουν
Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί έχει ξεχωριστές ικανότητες σε κάποιο τομέα;
Είναι τα παιδιά που κατακτούν πολύ πιο νωρίς τα αναπτυξιακά ορόσημα. Περπατάνε, μιλάνε και μαθαίνουν πολύ γρήγορα για την ηλικία τους και αναπτύσσουν σύνθετη σκέψη σε μικρή ηλικία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν έφεση στη μάθηση από πολύ μικρά, δηλαδή αυτά σου φέρνουν τη γνώση. Είναι όπως ακριβώς ένα παιδί που έχει διάθεση για φαγητό και λέμε αυτό το παιδί όλο τρώει, έτσι και το χαρισματικό παιδί ψάχνει και βρίσκει πνευματική τροφή.
Τα πιο συχνά λάθη των γονέων
Πολύ συχνά οι γονείς από έλλειψη ενημέρωσης ή ευαισθητοποίησης δεν ασχολούνται μαζί τους και δεν ικανοποιούν την έμφυτη περιέργειά τους για γνώση.
Άλλοι αντίθετα, μπορεί να διακρίνουν ότι το παιδί τους, είναι χαρισματικό χωρίς πραγματικά να είναι και να το πιέζουν θέλοντας να ικανοποιήσουν τις δικές τους προσδοκίες. Για αυτό η γνώμη ενός ειδικού είναι εξίσου σημαντική όσο και στην περίπτωση των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες.
Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς των χαρισματικών παιδιών;
Οι γονείς των χαρισματικών παιδιών χρειάζεται να δείχνουν αποδοχή, κατανόηση, ευαισθησία και ευελιξία. Η ισορροπία είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και τα χαρισματικά παιδιά παραμένουν παιδιά. Μπορεί ένας πεντάχρονος να μιλάει, να σκέπτεται και να διαβάζει σαν ένα παιδί 8 χρονών, αλλά έχει τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με ένα παιδί της ηλικίας του.
Πώς γίνεται η διάγνωση ενός χαρισματικού παιδιού;
Η διάγνωση δεν είναι εύκολη, χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Χρειάζεται να κάνουμε μια σειρά από ειδικά τεστ, αναπτυξιακά, νοητικά αλλά και συναισθηματικά. Συνήθως, δίνουμε μία προσωρινή διάγνωση. Αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του παιδιού και κάνουμε συμβουλευτική στο σχολείο και στην οικογένεια. Συνήθως, κάνουμε διαχρονική παρακολούθηση, δηλαδή τα παρακολουθούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Στην εφηβεία χρειάζεται ειδική προσοχή και πολλές φόρες προτείνουμε την συναισθηματική στήριξη του χαρισματικού έφηβου ώστε να μπορεί να αποδεχτεί και να διαχειριστεί την διαφορετικότητά του.
Πηγή
Δελτίο Τύπου – Cambridge English: English for Life
Το Cambridge English, με στόχο την προαγωγή ουσιαστικής γνώσης και γλωσσικής αξιολόγησης, προχωρά σε περιοδικές αναθεωρήσεις όλων των εξετάσεων του. Σκοπός των αναθεωρήσεων είναι οι εξετάσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες καθηγητών και μαθητών, να αντανακλούν την πλέον σύγχρονη έρευνα στη γλωσσική εκμάθηση και πιστοποίηση, ενώ παράλληλα να αξιολογούν στο ίδιο -αυστηρά καθορισμένο- επίπεδο για τις ξένες γλώσσες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς. Αντίστοιχες δομικές αναθεωρήσεις που αφορούν τις εξετάσεις Cambridge English: First (FCE) και First (FCE) for Schools έχουν δρομολογηθεί για το 2015. Συγκεκριμένα, οι ενότητες της κάθε εξέτασης μειώνονται σε τέσσερις από πέντε, με τη συγχώνευση των Reading και Use of English papers σε μία ενιαία ενότητα, που θα αξιολογεί συνδυαστικά τη γνώση της γλώσσας και τη δεξιότητα της ανάγνωσης. Η κάθε εξέταση μειώνεται κατά 30 λεπτά, πάντα κατόπιν προσεκτικής μελέτης, που εξασφαλίζει το ίδιο ακριβώς επίπεδο πιστοποίησης και αξιολογεί το ίδιο εύρος δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, γίνεται εισαγωγή νέων ασκήσεων με σύχρονο προσανατολισμό στην αξιολόγηση των ενοτήτων Writing και Speaking για την κάθε εξέταση.
Τα πιστοποιητικά Cambridge English αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές γνώσεις των επιτυχόντων, αναγνωρίζονται διεθνώς από περισσότερα από 15.000 πανεπιστήμια, εργοδότες και δημόσιους φορείς και φυσικά αποτελούν διαβατήριο για την ανώτερη εκπαίδευση και τη βελτίωση ευκαιριών απασχόλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 8 στους 10 υποψηφίους στην Ελλάδα σημείωσαν επιτυχία στην εξέταση FCE for Schools κατά την εξεταστική περίοδο του Μαΐου 2014. Το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό του ότι μία σωστά δομημένη και προσεγμένη προετοιμασία μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό αγγλικών από τον πιο εδραιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο εξεταστικό φορέα. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Cambridge English στο Facebook: https://www.facebook.com/CambridgeEnglishGR BoilerPlate Το Cambridge English Language Assessment διαθέτει την πλέον διευρυμένη γκάμα πιστοποιητικών για μαθητές και καθηγητές Αγγλικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις εξετάσεις Cambridge English συμμετέχουν κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια υποψήφιοι σε περισσότερες από 130 χώρες. Πάνω από 15.000 πανεπιστήμια, εργοδότες, κυβερνητικοί και άλλοι οργανισμοί εμπιστεύονται τις εξετάσεις και τα πιστοποιητικά Cambridge English ως απόδειξη γνώσης Αγγλικών. Σχεδιασμένες και ελεγμένες ποιοτικά από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της γλωσσικής αξιολόγησης, οι εξετάσεις Cambridge English παρέχουν έγκυρη εκμάθηση και αξιόπιστη αξιολόγηση εδώ και 100 χρόνια
Τα πιστοποιητικά Cambridge English αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές γνώσεις των επιτυχόντων, αναγνωρίζονται διεθνώς από περισσότερα από 15.000 πανεπιστήμια, εργοδότες και δημόσιους φορείς και φυσικά αποτελούν διαβατήριο για την ανώτερη εκπαίδευση και τη βελτίωση ευκαιριών απασχόλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 8 στους 10 υποψηφίους στην Ελλάδα σημείωσαν επιτυχία στην εξέταση FCE for Schools κατά την εξεταστική περίοδο του Μαΐου 2014. Το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό του ότι μία σωστά δομημένη και προσεγμένη προετοιμασία μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό αγγλικών από τον πιο εδραιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο εξεταστικό φορέα. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Cambridge English στο Facebook: https://www.facebook.com/CambridgeEnglishGR BoilerPlate Το Cambridge English Language Assessment διαθέτει την πλέον διευρυμένη γκάμα πιστοποιητικών για μαθητές και καθηγητές Αγγλικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις εξετάσεις Cambridge English συμμετέχουν κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια υποψήφιοι σε περισσότερες από 130 χώρες. Πάνω από 15.000 πανεπιστήμια, εργοδότες, κυβερνητικοί και άλλοι οργανισμοί εμπιστεύονται τις εξετάσεις και τα πιστοποιητικά Cambridge English ως απόδειξη γνώσης Αγγλικών. Σχεδιασμένες και ελεγμένες ποιοτικά από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της γλωσσικής αξιολόγησης, οι εξετάσεις Cambridge English παρέχουν έγκυρη εκμάθηση και αξιόπιστη αξιολόγηση εδώ και 100 χρόνια
Subscribe to:
Posts (Atom)
-
By Michael McWatters on April 30, 2016 in TED-Ed Lessons At the start of Autism Acceptance Month, author Steve Silberman spoke to the...
-
ο αν ένα παιδί χρειάζεται θερινά μαθήματα ή όχι είναι μια συζήτηση η οποία πιστεύω ότι είναι τόσο παλιά όσο και η μάθηση η ίδια. Οι απόψει...