Wednesday, November 13, 2013

Πρόταση Βιβλίου: Πολλαπλή νοημοσύνη, Ελένη Γαρυφαλάκη

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι η νοημοσύνη; Θα θέλατε να ανακαλύψετε νωρίς τις δεξιότητες των παιδιών σας;

Ο Howard Gardner είναι αναπτυξιακός ψυχολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, γνωστός παγκοσμίως για τη θεωρία του περί Πολλαπλής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχουν οκτώ διαφορετικά και ανεξάρτητα είδη νοημοσύνης. Η νοημοσύνη, δηλαδή, δεν είναι μια μοναδική και ενιαία οντότητα, αλλά αποτελείται από ξεχωριστές και ανεξάρτητες μονάδες.

Επί σειρά ετών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα μονόπλευρα τεστ νοημοσύνης IQ για να «μετρήσουν» την ανθρώπινη νοημοσύνη. Τα τεστ αυτά, δυστυχώς, έβαλαν ταμπέλες σε μαθητές, αγνοώντας το διαφορετικό τρόπο σκέψης που μπορεί να έχει κάποιος και καταδικάζοντας τον σε έναν ενιαίο τρόπο λειτουργίας της σκέψης, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι ο Νταλί ή ο Αϊνστάιν υπήρξαν ιδιοφυΐες, αλλά πολύ πιθανόν να μην ήταν σε θέση να κάνουν μια γλωσσολογική έρευνα ή να βάλουν γκολ με ανάποδο ψαλίδι. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι υπάρχουν κάποιοι πιο έξυπνοι από άλλους, απλά είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικούς τρόπους σκέψης!

Τα οκτώ είδη νοημοσύνης που πρότεινε ο Gardner είναι: Γλωσσική, Λογικομαθηματική, Νατουραλιστική, Μουσική, Χωροταξική, Κιναισθητική, Διαπροσωπική και Ενδοπροσωπική.

Το βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με το κάθε είδος νοημοσύνης και εκτός από ιστορικά παραδείγματα (με προσωπικότητες που είχαν το αντίστοιχο είδος νοημοσύνης), περιλαμβάνει πρακτικά τεστ που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να βρει το δικό του είδος και τον τομέα.


Δυνατά Σημεία:

1. Καλογραμμένο και σωστά δομημένο βιβλίο. Με τα ξεχωριστά κεφάλαια, τα infographics, τα τεστ πολλαπλής επιλογής, τις αντιστοιχίες σε σημαντικές προσωπικότητες και τις μικρές καθημερινές ιστορίες, το βιβλίο είναι, εκτός από εκπαιδευτικό, και ψυχαγωγικό.

2. Είναι αναμενόμενο ότι πολλοί αναγνώστες αγχώνονται (για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους) επειδή αντικειμενικά δεν τα καταφέρνουν σε προβλήματα λογικής και μαθηματικούς συλλογισμούς. Με τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης θα βρουν μια εναλλακτική διέξοδο στην ενέργειά τους και θα απελευθερωθούν από την άκαμπτη λογικομαθηματική προσέγγιση.

3. Εκτός από τη δεδομένη επιστημονική βάση του, το βιβλίο έχει πολλά στοιχεία καινοτομίας για τα ελληνικά δεδομένα και θα ταιριάξει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Διόπτρας. Έχει γραφτεί έχοντας ως πρότυπο ξένα συγγράμματα και η συγγραφέας του ασχολείται για χρόνια με το αντικείμενο.

4. Η Ελένη Γαρυφαλάκη είναι εξαιρετικά δραστήρια και κοινωνική, συστηματική αρθρογράφος σε sites, με έντονη κοινωνική δικτύωση και συνεχή διοργάνωση σεμιναρίων σχετικά με την εκπαίδευση και την ψυχολογία.


Πηγή www.shape.gr

No comments:

Post a Comment